Balıkesir Üniversitesi

Sağlık Yüksekokulunda "Dünya AIDS Günü" Paneli Düzenlendi

“1 Aralık Dünya AIDS Günü” etkinlikleri çerçevesinde, Balıkesir Sağlık Yüksekokulunda “Dünya AIDS Günü” paneli düzenlendi.

Balıkesir Sağlık Yüksekokulu, Sağlıklı Yaşam Topluluğu ve Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen panele, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Said Bodur, Atatürk Devlet Hastanesi İntaniye Uzmanı Dr. Büşra Ergüt Sezer ve Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Karaca Sivrikaya konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Said Bodur HIV-AIDS epidemiyolojisi ile ilgili bilgiler verirken, Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde köprü görevi görmesi nedeniyle risk altında olduğunu belirtti. Bodur, HIV-AIDS’in, sadece tıbbi ve toplumsal bir sorun olmayıp, üzerinde önemle durulması gereken bir insan hakları meselesi olduğunu sözlerine ekledi.

İntaniye Uzmanı Dr. Büşra Ergüt Sezer de HIV-AIDS fizyopatolojisi ile klinik bulgular hakkında konuşarak, virüs taşıyıcılarının AIDS hastası olmaması için erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu ifade etti. Sezer, aynı zamanda sağlık çalışanlarının mesleğinin gerektirdiği bilgi ve tecrübeye sahip olmalarının önemini vurgularken, yeterli dikkat ve özeni göstererek, hukuk ve etik kurallara uygun hareket etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Sibel Karaca Sivrikaya ise HIV-AIDS'li hastaya verilecek bakım planlanırken öncelikle yapılması gerekenleri anlattı. Hasta hakkında veri toplanması, hemşirelik tanısı konulması, bakımın planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinin gerektiğini dile getiren Sivrikaya, bunları yaparken de hasta haklarından olan mahremiyetin korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Panel, Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Sağlıklı Yaşam Topluluğu Akademik Danışmanı Nuriye Karadağ’ın panelistlere teşekkür ederek çiçek sunması ile sona erdi.