BAÜN-Kent İşbirliğiyle "Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu" Düzenlendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Karesi Belediyesi, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, Balıkesir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı iş birliğiyle 6-8 Ekim 2017 tarihleri arasında Balıkesir’de “Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu” düzenlendi.

Karesi AVM’de gerçekleştirilen sempozyumun açılış programına; Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Balıkesir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Servet Kocaöz, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin, sempozyumun amacının artan yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşmenin ve bunun sonucunda yaşanan önemli sıkıntıların, konu ile ilgili uzmanlarca değerlendirilmesini sağlayarak, düşmeyi; nedenleri, sonuçları, tedavisi ve önlenmesi bağlamında kapsamlı bir şekilde ele almak olduğunu belirtti.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz ise Sağlık Bakanlığının düşme ile ilgili kalite standartlarının arasında yer alan birçok uygulamanın varlığına dikkat çekerek, sebepleri, sonuçları ve rehabilitasyonu ile ilgili sosyal, tıbbi ve mali açıdan külfetler oluşturan gerekçe hakkında yapılacak çalışmanın kendileri ve sağlık açısından yol gösterici olmasını diledi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir de konuşmasında belediyelerle, iş alemiyle iş birlikteliklerine büyük önem verdiklerini belirtirken; “Sağlık önemli; dünya hayatındaki varlığımızı, kaliteli bir hayat sürmemizi ifade ediyor. Sağlık bozuk olunca bunların hiç anlamı yok. Zaten atalarımız da ‘sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ demiş. Sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için de sağlıklı olmak gerekiyor. Dolayısıyla sağlık sadece biz üniversiteleri ilgilendirmiyor. Belediyeleri de ilgilendiriyor. Buradaki tartışılacak bildirilerden gelecekteki nüfusumuzun yaşlanmaya yüz tuttuğu bir zamanda belediyelerimizin şimdiden yaşlıları rahat ettirecek, düşmesini önleyecek tedbirleri alması, projeler gerçekleştirmesi gerektiğini düşünerek biz belediyelerimizi ortak ettik. Tabi işin idare boyutunda da Sağlık Müdürlüğümüz ve Genel Sekreterliğimiz de bulunmaktadır” dedi. Rektör Özdemir, sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayanlar ile tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Akkuş ile Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin’in başkanlığını üstlendiği, düşmenin genel değerlendirilmesi ve düşmeye yaklaşım başlıklı ilk oturumda Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Prof. Dr. Figen Gökçay, Doç. Dr. Murat Dinçer ve Prof. Dr. İlhan Satman konuşmacı oldu.

Farklı konu başlıklarındaki sunumlar ile devam eden sempozyum, sosyal program kapsamında gerçekleştirilen Balıkesir-Körfez gezisi ile sona erdi.