Balıkesir Sağlık Yüksekokulunda "Kadın, İletişim ve Liderlik" Konferansı

Balıkesir Sağlık Yüksekokulunda "Kadın, İletişim ve Liderlik" Konferansı

Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü tarafından, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Balıkesir Temsilcisi Zeliha Kahraman’ın konuşmacı olduğu “Kadın, İletişim ve Liderlik” konferansı gerçekleştirildi. İİBF Şehit Burak Cantürk Konferans Salonunda düzenlenen ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir’in eşi Ayşe Özdemir’in de katıldığı konferansa ilgi yoğun oldu.

Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Ü. Sibel Ergün açılış konuşmasında; “Doğumdan ölüme her an varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızı konuştuğumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünya kadınlarının kutladığı uluslararası bir gündür. Kadınların, üretime ve yönetime katılma imkânına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz. Hiçbir ülkenin, kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin ve kalkınmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz” dedi. Ergün, Dünya Kadınlar Günü’nün kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri birlik ve beraberlik günü olarak kutlanması temennileri ile sözlerini tamamladı.

Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Ü. Selda Yörük de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en belirgin yansımalarından birinin sağlık alanı olduğunu ifade ederken, kadınların erkeklere göre daha uzun yaşadığını ancak yaşam kalitelerinin daha düşük olduğunu söyledi. Kadınların daha fazla hastalık yaşadığını belirten Yörük; “İnsan hakları açısından sağlık konusunda kadınların dezavantajlı olduğu durumların en uç ve somut örneği anne ölümleridir. Kadının en sağlıklı olması gereken yaş döneminde, fizyolojik bir olay nedeniyle meydana gelen anne ölümleri de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonucudur” şeklinde konuştu.

Konferansta konuşan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Balıkesir Temsilcisi Zeliha Kahraman ise KADEM’in, erkekleri ötekileştirmeden toplumda aile bütünlüğünü göz önüne alarak kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda adaletini temsil etmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getirdi. Kahraman, bireylerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirirken diğer bireylerle sosyal ilişkiler oluşturduklarını ve empati kurma gibi etkili iletişim becerileri ve liderlik özelliklerini geliştirerek de olası sorunların çözümünde başarılı olacaklarına vurgu yaptı.

Öğrencilerin sorularının da yanıtlandığı konferans, Ayşe Özdemir tarafından konuşmacı Zeliha Kahraman’a çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.