BAÜN TEKNOKENT'in Temeli, Bakan Özlü'nün Katıldığı Törenle Atıldı

BAÜN TEKNOKENT'in Temeli, Bakan Özlü'nün Katıldığı Törenle Atıldı

Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (TEKNOKENT) temel atma töreni; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirildi. Çağış Kampüsünde gerçekleştirilen temel atma törenine; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, protokol üyeleri, üniversiteden birim yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Teknokent Genel Müdürü Mesut Eray yaptığı konuşma ile Teknokentin kuruluş süreci hakkında bilgiler verdi. Eray, “15 Mart 2014 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak TGB olarak ilan edilmiş. 31 Ağustos 2015’te yönetici A.Ş kurulmuştur. 2017 yılında bina projeleri hazırlatılarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. 2018 yılında firma tespit edilerek sözleşme imzalanmıştır. 12 Nisan’da inşaat ruhsatı alınmıştır. 11 bin 908 metrekare parsel alanı üzerinde toplam yapı inşaat alanı 9 bin 771 metrekaredir. 70 ofisin bulunduğu Teknokentte ayrıca kuluçka merkezi ve TTO bulunacaktır” dedi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir de bilim ve teknolojinin önemini kavrayan bütün ülkelerde Teknokentlerin sayılarının arttığına dikkat çekerken; “Küresel platformda rekabet edebilmek için, bilim ve teknoloji üretmemiz gerekmektedir. Teknokentler, bilimin teknolojiye dönüştürüldüğü, üniversite sanayi işbirliğinin kurumsal düzeyde gerçekleştiği merkezler olmaktadır. Bu merkezlerde ARGE yapmak isteyen firmalar yer almaktadır” diyerek, BAÜN Teknokentin, hayırlı olması dileklerinde bulundu. Rektör Özdemir Teknokentin kurulmasında emeği geçen başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü olmak üzere herkese teşekkür etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise Balıkesir’in Marmara ile Ege’yi birleştiren otoyollar ile demiryollarının kesiştiği bir yerde stratejik olarak tam bir odak şehir olduğunu belirtti. Başkan Kafaoğlu; “Balıkesir, Büyükşehir Belediyesi olunca ben de bu yarışta varım diyen bir yer oldu. Hükümetimizin de ciddi destek ve yatırımlarıyla önemli mesafeler aldık. Sene 1974’de rahmetli Erbakan hoca OSB’nin temelini attı, o gün sahip çıkamamışız, dalga geçmişiz, temelini Ankara’ya götürüp tarlaya temel atıldı denilmişti. O gün temeli atılan illerin OSB’leri ciddi mesafeler aldı. Göreve geldiğimiz gün teknokent konusunu takip ettik. Süresi dolmak üzereyken arkadaşlarımızla bir araya gelip bir an önce bunu hayata geçirmek için çalıştık. Göreve geldiğimiz 5. Ayında temelini atıyoruz” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de yaptığı konuşmada Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye hedefine doğru giderken, bu hedefin en önemli kaldıraçlarından biri olan Teknokentlerden birinin de Balıkesir Üniversitesinde kurulduğunu dile getirdi. Bakan Özlü “Bugün sayıları 77’ye çıkan Teknokentler, Türkiye’yi, geleceğin dünyasında lider ülkelerden biri haline getirecek olan teknoloji ordularının ana üssü olacak. Halihazırda Teknokentlerimizdeki 47 bin teknoloji neferimiz, Türkiye’nin Sanayi 4.0 yolundaki öncü kuvvetleridir” şeklinde konuştu. Fikrin; bilgi çağında hiç olmadığı kadar kıymetli olduğunun altını çizen Bakan Faruk Özlü, “Çağımız, parlak bir fikrin, kısa sürede dünyaca ünlü markalara dönüştüğü, örneklerle doludur. Sizlerin yapması gereken; bu parlak fikirlerin uygulamaya geçmesi, sanayiye, üretime, ekonomiye kazandırılmasıdır. İşte teknokentler bunun için vardır. Teknokentler; pırıl pırıl gençlerimizin birbirinden parlak fikirlerinin, hayat bulduğu yerlerdir. Bizim bütün çabamız; üretilen fikirleri ve projeleri; katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmektir. 4. Sanayi devrimi dünyasında eğitim, sadece kampüslerde sıkışıp kalmamalı, sahaya, uygulamaya geçmelidir. Bu çerçevede; bilim-sanayi işbirliği, etkin bir şekilde gerçekleşmelidir. Bilimin kalbinin attığı üniversitelerimiz, sanayinin kalbine kan pompalayan teknolojinin de üretim merkezi olmalıdır. İnanıyorum ki; sayıları 80’e yaklaşan ve sayısını arttıracağımız teknokentlerimiz ile bunu başaracağız” ifadelerini kullandı. Hükümet ve Bakanlık olarak; Teknoloji Geliştirme Bölgelerine, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine ve yüksek teknoloji üretmek isteyen bütün girişimcilere, cömert teşvikler sunmaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Özlü, sözlerini emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.

Konuşmaların ardından Teknokentin temeli, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile protokol üyeleri tarafından atıldı.