2023 Düşünce ve Değerler Topluluğundan "Çin'in Doğu Türkistan Politikaları" Konferansı

Balıkesir Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 2023 Düşünce ve Değerler Topluluğu tarafından, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk’un konuşmacı olduğu “Çin’in Doğu Türkistan Politikaları” konulu konferans düzenlendi. Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, üniversite birim yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra Topluluk Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Dr. Ahmet Uysal yaptığı konuşmayla topluluğun amaçlarını anlatarak topluluk çalışmaları katılımcılara bilgiler verdi. Daha sonra konuşmacı Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, Çin’in Doğu Türkistan Politikaları başlıklı konferansta tarihsel süreçte ve günümüzde bölgede yaşanan gelişmeleri dinleyicilerle paylaştı. Karluk, klasik Çin düşüncesinde farklılıkların tehdit olarak algılandığını ifade ederken, Çin tarzı asimilasyon ve göçmen politikaları çerçevesinde Doğu Türkistan ve Uygur Türklerine yönelik uygulamaları anlatarak konuşmasını sürdürdü. Konferansta ayrıca 8 ay süresinde Çin’deki kamplarda gözaltında tutulan ve 2017 yılında Türkiye’ye sığınan canlı tanık Ömer Bekali de yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştı.