Personel EÄŸitim Alma Ve Ders Verme HareketliliÄŸi
EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi için gerekli dökümanlar:
Ders Verme HareketliliÄŸi için gerekli dökümanlar:
III. PERSONEL HAREKETLİLİĞİ - STAFF MOBILITY (ST)
1. Personel HareketliliÄŸi Faaliyetleri
Personel HareketliliÄŸi faaliyeti 2 ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilebilmektedir:
1. Personel Ders Verme HareketliliÄŸi - Staff Mobility for Teaching Assignments (STA)
2. Personel EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi - Staff Mobility for Staff Training (STT)
2. Faaliyetlerin Tanımı
2.1. Personel Ders Verme HareketliliÄŸi
Personel ders verme hareketliliÄŸi, Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda ders vermekle yükümlü olan bir personelin, program ülkelerinden birinde ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda öÄŸrencilere ders vermesine ve ders vermeye iliÅŸkin olarak karşı kurumla ortaklaÅŸa akademik/eÄŸitsel faaliyetler gerçekleÅŸtirmesine imkân saÄŸlayan faaliyet alanıdır.
Personel ders verme hareketliliÄŸi kapsamında, program ülkelerinden birinde yerleÅŸik bir iÅŸletmede çalışan personelin Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda, öÄŸrencilere ders vermek üzere davet edilmesi de mümkündür. İşletmeden ders vermek üzere davet edilecek personelin yurtdışında bir iÅŸletmede, eÄŸitim merkezinde, araÅŸtırma merkezinde, ya da iÅŸletme tanımına uyan diÄŸer bir kuruluÅŸta istihdam edilmiÅŸ olması gerekmektedir. Bu çerçevede, uygun bir iÅŸletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluÅŸ ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan giriÅŸimdir. Ancak hibesi ödenerek davet edilecek kiÅŸi yükseköÄŸretim kurumlarından olamaz.
Personel ders verme faaliyeti gün tabanlı bir faaliyettir ve ders verilen günler için hibe ödemesi yapılır. Bu nedenle Personel Ders Verme HareketliliÄŸi AnlaÅŸmasında (Staff Mobility For Teaching - Mobility Agreement) ders verme programının gün bazında belirtilmesi gerekir.
2.2. Personel EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi
Personel eÄŸitim alma hareketliliÄŸi, Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda istihdam edilmiÅŸ herhangi bir personelin, program ülkelerinden birinde eÄŸitim almasına imkân saÄŸlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet kapsamında kiÅŸinin mevcut iÅŸi ile ilgili konularda sahip olduÄŸu becerileri geliÅŸtirmek üzere çeÅŸitli eÄŸitimler (iÅŸbaşı eÄŸitimleri, gözlem süreçleri gibi) alması mümkündür. Konferans katılımları ise faaliyet kapsamında desteklenememektedir.
Personel eÄŸitim alma hareketliliÄŸi kapsamında, ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda istihdam edilmiÅŸ personelin, eÄŸitim almak üzere ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumuna ya da bir iÅŸletmeye gidebilmesi de mümkündür. EÄŸitim almak üzere gidilecek iÅŸletme yurtdışında bir eÄŸitim merkezi, araÅŸtırma merkezi, yükseköÄŸretim kurumu ya da iÅŸletme tanımına uyan diÄŸer bir kuruluÅŸ olabilir. Bu çerçevede, uygun bir iÅŸletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluÅŸ ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan giriÅŸimdir. Personel eÄŸitim alma faaliyeti tam zamanlı bir faaliyettir ve tam gün eÄŸitim alınan süreler için hibe ödemesi yapılır. Bu nedenle Personel EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi AnlaÅŸmasında (Staff Mobility For Training - Mobility Agreement) eÄŸitim alma programının gün bazında belirtilmesi gerekir.
3. Personel HareketliliÄŸinde Süreler
1. Faaliyetler, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen asgarî ve azamî sürelere uygun olarak gerçekleÅŸtirilir.
2. Personel hareketliliÄŸi faaliyetleri, Merkezle imzalanan sözleÅŸme bitiÅŸ tarihinden sonraya sarkamaz.
3.1. Personel Ders Verme HareketliliÄŸi için Asgarî ve Azamî Süreler Personel ders verme hareketliliÄŸi için faaliyet süresi, seyahat hariç en az ardışık 2 iÅŸ günü ve en fazla 2 ay olarak belirlenmiÅŸtir. Bununla birlikte, faaliyetin geçerli bir faaliyet olarak deÄŸerlendirilebilmesi için en az 8 ders saati ders verilmesi zorunludur. Faaliyetin 1 haftadan uzun gerçekleÅŸtiÄŸi durumlarda, verilmesi gereken zorunlu ders saatinin süre ile orantılı olarak artması gerekmektedir (örneÄŸin, 1 hafta sürecek bir faaliyette 8 saat ders verilmesi zorunlu olduÄŸundan, 2 hafta sürecek bir faaliyette en az 16 saat ders verilmesi zorunludur).
Personel ders verme hareketliliÄŸinde, katılım sertifikasında yararlanıcının 2 günden az süre ile faaliyet gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve/veya vermesi gerekenden daha az saat ders verdiÄŸinin görüldüÄŸü durumlarda, faaliyet geçersiz kabul edilir ve yararlanıcıya herhangi bir hibe ödemesi yapılmaz.
3.2. Personel EÄŸitim Alma HareketliliÄŸi için Asgarî ve Azamî Süreler Personel eÄŸitim alma hareketliliÄŸi için faaliyet süresi, seyahat hariç en az ardışık 2 iÅŸ günü ve en fazla 2 ay olarak belirlenmiÅŸtir.
Personel eÄŸitim alma hareketliliÄŸinde, katılım sertifikasında yararlanıcının 2 günden az süre ile faaliyet gerçekleÅŸtirdiÄŸinin görüldüÄŸü durumlarda, faaliyet geçersiz kabul edilir ve yararlanıcıya herhangi bir hibe ödemesi yapılmaz.
4.3. DeÄŸerlendirme Süreci
4.3.1 Asgari Åžartlar
Faaliyete katılacak personelin aşağıdaki asgari şartları sağlaması gerekmektedir:
- Personel hareketliliÄŸi gerçekleÅŸtirmek isteyen personelin Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköÄŸretim kurumunda tam/yarı zamanlı olarak istihdam edilmiÅŸ ve o kurumda fiilen görev yapmakta olan personel olması gerekir. YükseköÄŸretim kurumunda istihdam edilmiÅŸ olan personel için kadro ÅŸartı aranmaz, yükseköÄŸretim kurumu ile arasında sözleÅŸme olan personel faaliyetlerden faydalanabilir. Hizmet alımı yolu ile yükseköÄŸretim kurumunda istihdam edilen personel ile yükseköÄŸretim kurumu arasında sözleÅŸme olmadığından, bu kiÅŸiler personel hareketliliÄŸinden faydalanamaz.
6. Hibe DesteÄŸi
6.1. Temel Bilgiler
Personel hareketliliÄŸinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliÄŸinde olup, verilen hibe yurtdışında geçirilen döneme iliÅŸkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik deÄŸildir.
Personele verilecek hibe miktarı konusunda, yükseköÄŸretim kurumuna sunulan alternatifler yükseköÄŸretim kurumu ile personel arasında imzalanması gereken standart sözleÅŸme metninde yer almaktadır. Hibe miktarı konusunda yapılacak uygulamanın, hedef kitleye duyurulması ve tüm personele aynı ÅŸekilde uygulanması gerekmektedir.
6.2. Gidilen Ülkelere Göre Günlük Hibe Miktarları
Personel hareketliliÄŸinden faydalanacak personele verilecek olan gündelik miktarı gidilen ülke ile birlikte gidilen süreye göre aÅŸağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanır. Tabloda gösterilen miktarlar Avro cinsindendir.
Hayat pahalılığına göre ülke grupları
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler
Günlük hibe miktarları (Avro)
1. Grup Program Ülkeleri
BirleÅŸik Krallık, Danimarka, Hollanda, İrlanda, İsveç
144
2. Grup Program Ülkeleri
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, İtalya, İzlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, LihtenÅŸtayn, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya, Türkiye*, Yunanistan
126
3. Grup Program Ülkeleri
Almanya, İspanya, Letonya, Makedonya, Malta, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti
108
4. Grup Program Ülkeleri
Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Slovenya
90
6.3.2 Seyahat Gideri Hesaplamaları
Personel hareketliliÄŸi faaliyetinden faydalanan personeline ödenecek seyahat gideri miktarı “Mesafe Hesaplayıcı” kullanılarak hesap edilmelidir. Mesafe hesaplayıcısına aÅŸağıdaki baÄŸlantıdan ulaşılabilmektedir:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm
Elde edilen “km” deÄŸeri
Hibe miktarı (Avro) 10-99 Km arası : 20 €
100 - 499 km arası : 180
500 - 1999 km arası : 275
2000 - 2999 km arası : 360
3000 - 3999 km arası : 530
4000 - 7999 km arası : 820
8000 km ve üzeri : 1.300
Seyahatin baÅŸlangıç noktasının gönderen kuruluÅŸun bulunduÄŸu, faaliyetin gerçekleÅŸtirildiÄŸi yerin de ev sahibi kuruluÅŸun bulunduÄŸu yer olduÄŸu varsayılır. Seyahat baÅŸlangıç noktasının gönderen kurumun bulunduÄŸu ÅŸehirden farklı bir ÅŸehir olması ya da faaliyetin ev sahibi kurumun yerleÅŸik olduÄŸu ÅŸehirden baÅŸka bir ÅŸehirde gerçekleÅŸiyor olması halinde, deÄŸiÅŸiklik seyahatin farklı bir mesafe bandına girmesine yol açıyorsa, seyahat faturaları istenir ve gerçekleÅŸen mesafe bandına göre hibe verilir. Farklı bir baÅŸlangıç noktası ya da faaliyet yerinin rapor edilmesi halinde bu farklılığın sebebi raporda belirtilir, olası denetimlerde sunulmak üzere seyahat baÅŸlangıç ve bitiÅŸ noktalarını gösteren belgeler ve faturalar personel dosyasında muhafaza edilir.
Hareketlilik gerçekleÅŸtirilecek ÅŸehre ulaÅŸmak amacıyla yurtiçinde ya da gidilen ülke içinde aktarmalı uçuÅŸ yapılıyor veya otobüs/tren/hususi araç ile yurtiçinde bulunan bir havaalanına ulaşılıyor ya da evsahibi kurumun bulunduÄŸu hedef ÅŸehre ulaÅŸmak için yapılan ülke içi seyahat masrafları toplamı 225 Avroyu aşıyorsa (gidiÅŸ-dönüÅŸ seyahati birlikte her iki ülkede harcanan toplam maliyet); bu masrafların baÅŸvuru formunda gerekçelendirilmesi ve kanıtlayıcı belgeler ile desteklenmesi ÅŸartıyla, yararlanıcıya (refakat eden kiÅŸiler dâhil) 180 avro ek seyahat hibesi verilebilir. Hibe verilmesi durumunda yurtiçi seyahat masraflarını kanıtlayıcı belgeler yararlanıcı dosyasında saklanır.
Yukarıda belirtilen durumlar dışında, seyahat hibesi götürü usulde verileceÄŸinden, personelin seyahat giderini gösteren belgelerin dosyada saklanmasına gerek bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yükseköÄŸretim kurumu tarafından, seyahat günleri için hibe verilmesi kararlaÅŸtırıldıysa, gidiÅŸ-dönüÅŸ günlerini tespit etmek üzere, uçuÅŸ kartları, otobüs/tren biletleri/pasaport giriÅŸ çıkışları gibi seçeneklerden uygun olan belgeler saklanmalıdır.
8. Ödemede Kesinti Yapılması
HareketliliÄŸe katılımı kanıtlayan belgelerin teslim edilmemesi durumunda (katılım sertifikası) hareketlilik geçersiz sayılır ve personele hibe ödenmez, baÅŸlangıçta ödenen hibe tahsil edilir. İlk planlamada ödeneceÄŸi öngörülmesine raÄŸmen ödenmeyen ve/veya ödendikten sonra personelden geri istenen tutarlar, Merkeze iade edilmelidir.
10. Hibesiz (“0” Hibeli) Personel Olma Durumu
Personel istediÄŸi takdirde hibe almaksızın faaliyete katılabilir. Faaliyetten hibesiz faydalanılabilmek için de baÅŸvuru yapılması ve baÅŸvurunun diÄŸer baÅŸvurularla beraber deÄŸerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir.
Hibesiz personelin farkı, personelin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması, personelin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe deÄŸildir.