Veteriner Fakültesinde İneklerde Embriyo Transferi Gerçekleştirildi

Veteriner Fakültesinde İneklerde Embriyo Transferi Gerçekleştirildi

Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ile Doç. Dr. Recai Kulaksız koordinatörlüğünde, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Yavuz Nak ile Prof. Dr. Hakan Sağırkaya’nın teknik desteği ile “İneklerde Embriyo Transferi” uygulaması başlatıldı. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesindeki çalışmaların ardından Balıkesir’de faaliyet gösteren Demiraslan Besi İşletmesinde bir düveden elde edilen 6 adet embriyo, taşıcı anne olarak belirlenen 6 ayrı ineğe nakledildi. Yapılan uygulama ile bir inekten, taşıyıcı anneler aracılığıyla yılda 36 gebelik elde edilmesi amaçlandı.

Gerçekleştirilen uygulama hakkında bilgi veren Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı, “Halk arasında tüp bebek olarak bilinen ve tıpta uygulanan bir teknik olan embriyo transferi, veteriner hekimlikte ve hayvancılık sektöründe de yıllardır gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Hayvancılıkta embriyo transferindeki amaç genetik olarak üstün olan hayvanlardan yıl bazında daha fazla yavru almaktır. Ülkemizin sığır eti üretiminin arttırılması amacıyla düvelerden elde ettiğimiz embriyoları ineklere naklederek bir inekten yılda bir buzağı alınacağına yaklaşık 36 gebelik ve buna bağlı olarak dünya ortalamaları ile yarı yarıya başarı oranıyla 18 buzağı elde etmeyi amaçladığımız çalışmamızı üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde başlattık. Projenin ön çalışmalarını başarıyla tamamlayarak bir düveden elde ettiğimiz 6 adet embriyonun her birini taşıyıcı anne olarak belirlediğimiz 6 ayrı ineğe nakletmeyi başardık. Mayıs ayında ultrasonografi ile taşıyıcı anne olan ineklerde gebelik muayenelerini yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Tamamen özel sektör ve üniversite iş birliği kapsamındaki bu çalışmanın, başarıya ulaşması durumunda Balıkesir ilinde et ırkı sığır üretiminde bir çığır açacağı ve veteriner hekimlik alanında yeni iş alanları açacağı düşünülmektedir” dedi.

Scroll ↓