2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BAŞVURULARI HAKKINDA DUYURU
  • 2022-08-01

20 Şubat 2017 tarih ve 29985 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Balıkesir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4. maddesinin 5. bendinde “Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.” hükmü yer almaktadır. Kesin kayıt yaptırsalar dahi bu durumda başvurdukları tespit edilen öğrencilerin kayıtları silinir.

İLAN METNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

  1. Başvuru Tarihleri:

Başvurular 15-19 Ağustos 2022 tarihleri arasında ONLINE olarak yapılacaktır. (https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/ina_app/) (Başvurular 15 Ağustos 2022 saat 08:00’da başlayacak ve 19 Ağustos 2022 saat 23:59’da sona erecektir). Adaylar ön kayıt esnasında enstitümüze herhangi bir evrak getirmeyecektir. Evraklar, kesin kayıt aşamasında teslim edilecektir.

  1. Ön Kayıt Başvurusu ile ilgili önemli bilgiler:

 

  1. Sisteme herhangi bir belge yüklenmesi talep edilmemektedir. Başvuru ile ilgili tüm bilgileri YÖKSİS ve ÖSYM veri tabanları üzerinden başvuru sistemine aktarmalısınız. Mezuniyet bilgilerinizde veya sınav puanlarınızda herhangi bir hata bulunması durumunda mezun olduğunuz yükseköğretim kurumu veya ÖSYM ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
  2. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda hangi dönem seçilirse o döneme ait puan ÖSYM veri tabanından sisteme aktarılır, daha sonradan puan değişikliği yapılamaz. Bu nedenle dönem seçiminde dikkatli olunuz.
  3. Yabancı Dil Belgesi: ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları veri tabanından aktarılan sınavlar için herhangi bir belge yüklenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, ÖSYM tarafından gerçekleştirilmeyen BAUNMYDS, TOEFL vb. sınavlar için sisteme evrak yüklenmesi zorunludur. İlgili evrağın bulunmadığı başvurular geçersiz sayılacaktır.
  4. Ön kayıt işlemleri için sisteme beyaz arka fonlu vesikalık fotoğrafın yüklenmesi zorunludur. Fotoğrafları bu niteliklere sahip olmayan adayların başvuruları reddedilecektir.
  5. Eksik belge ve yanlış beyan sorumluluğu adaya aittir. Bu durumda kayıt alınmış olsa bile adayın kaydı iptal edilecektir.
  6. Adaylar, sınav giriş durumlarını, sınav yeri ve saatini otomasyon sistemi üzerinden takip edeceklerdir. Adaylara, ayrıca sınava giriş yeri ile ilgili başka bir çağrı yapılmayacaktır.

 

ONLİNE BAŞVURU AŞAMALARI

 

1. Aşağıdaki linke tıklanarak enstitü on-line başvuru sistemine girilir.

2. https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/ina_app/ Yeni bir kullanıcı oluştur seçeneği seçilir ve ilgili alana e-posta adresi girilerek “yeni kayıt” seçeneği seçilir.

3. E-posta adresine gelen şifre ile otomasyon sistemine giriş yapılır.

4. Açılan ekranda başvurulan Enstitü (Fen Bilimleri Enstitüsü) ve başvurulan program seçilir ve sağ alt köşeden “yeni başvuru ekle” seçeneği seçilir.

5. Her bir sekmede istenilen ilgili bilgi ve belgeler sisteme girilir ve kaydet sekmesi ile bir sonraki ekrana geçilir. Tüm bilgi ve belgeler tamamlandığında son sekme altında bulunan “Bu formda girdiğim bilgilerin doğru olduğunu kabul ve taahhüt ediyorum.” Seçeneği işaretlenmeli ve sol alt köşede bulunan “kaydet” butonuna tıklanarak kayıt tamamlanmalıdır. Kaydet butonuna basılmaması halinde kaydınız Enstitümüz başvuru sistemine düşmeyecektir. Girilen bilgiler yazdır seçeneği işaretlenerek kontrol edilebilir.

6. Kaydın tamamlanması enstitü tarafından ilgili kayda “onay” verildikten sonra tamamlanır. Lütfen kaydınızın onaylandığından emin olunuz.

7. Enstitümüz tarafından ön kontrol yapılarak "onaylandı, reddedildi veya hatalı başvuru" olarak OBS'ye ve mailinize geri bildirim yapılacaktır. Bu süreçte Öğrenci Bilgi Sistemini ve e-mail adreslerinizi takip ediniz

8. Başvuru sisteminde eksik veya hatalı bilgi/belge girildiğinde mailinize bildirilecektir. Başvuru süresinde düzeltilmesi istenen bilgi ve belgenin tamamlanmaması halinde başvurunuz dikkate alınmayacaktır.

 

  1. Sınav Tarihi, Saati ve Yeri:

Sınava girmeye hak kazanan adayların ilanı

23 Ağustos 2022

Saat: 17:00

Mülakat ve/veya Yazılı Sınav (Yüksek Lisans-Doktora)

(Önemli NOT: Mülakatlar ilgili Anabilim Dallarında yapılacaktır)

25 Ağustos 2022

Saat: 10:00

Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Öğrencilerin İlanı (Yüksek Lisans-Doktora)

Adayların başvuru için giriş yaptığı Öğrenci bilgi Sisteminden (OBS) açıklanacaktır.

26 Ağustos 2022

Saat: 17:00

Kesin Kayıt Tarihi (30 AĞUSTOS 2022 resmi tatildir)

29 Ağustos 2022 -

1 Eylül 2022

Mesai saatleri içinde

Yedek Kontenjan İlanı

2 Eylül 2022

Yedek Kontenjan Kayıtları

5 Eylül 2022

  1. Başvuru ve Sınavlara İlişkin Açıklamalar:
  • Yurtdışında öğrenim görenlerin almış oldukları Lisans / Yüksek Lisans Diplomaları veya Mezuniyet Belgeleri için Yükseköğretim Kurulu’ndan alacakları tanınma belgesini de mezuniyet belgesi ile sisteme eklemeleri gerekmektedir.

 

  • Başvuru esnasında sisteme not ortalaması girişleri transkriptte tanımlı 100’lük sisteme göre yapılmalıdır. Transkriptte 100’lük sisteme göre not ortalaması bulunmadığı takdirde YÖK not dönüşüm tablosu esas alınacaktır. (4.00’lük siteme göre yapılan not ortalaması girişleri sistem tarafından otomatik olarak YÖK dönüşüm tablosuna göre 100’lük sisteme dönüştürülecektir.)

 

  • Başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl içinde alınmış olmak kaydıyla; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonuç belgesi;

Tezli Yüksek Lisans programlarına yapılan başvurularda en az 60 (sayısal) tam puan,

Tezli Yüksek Lisans derecesi ile Doktora programlarına yapılan başvurularda en az 65 (sayısal) tam puan,

Lisans derecesi ile Doktora programlarına yapılan başvurularda en az 80 (sayısal) tam puan alınmış olması gerekir.

 

  • Tezli Yüksek Lisans programlarında yabancı dil şartı aranmayan Anabilim Dallarında yabancı dil belgesi sisteme eklenmemelidir. Tezli Yüksek Lisans programlarında yabancı dil şartı aranan Anabilim Dallarında asgari puan sınırı yukarıdaki kontenjan tablosunda belirtilmiştir. Geçerlilik süresi dolmamış merkezi yabancı dil sınavları (YDS/KPDS/ÜDS/YÖKDİL), BAUNMYDS ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından asgari puan karşılığı bir puanın alındığını gösteren belge sisteme eklenmelidir.
  • Doktoraya başvuru için yabancı dil belgesi;

 

Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve geçerlilik süresi dolmamış merkezî yabancı dil sınavlarından (YDS/KPDS/ÜDS/YÖKDİL en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan karşılığı bir puan alınması zorunludur.

 

Yabancı uyruklu öğrenciler için YDS/ÜDS/YÖKDİL’den ana dilleri dışında en az 55 (elli beş) tam puan veya Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan bir sınavdan bu puana eş değer bir puan alınması zorunludur.

 

 

 

  1. Lisansüstü Sınavı Değerlendirme Koşulları:
  • Tezli Yüksek Lisans başarı notunun hesaplanmasında;
  • Yabancı Dil Şartı olan programlarda; ALES puanına %50, lisans mezuniyet notuna %20, mülakat ve/veya yazılı sınav sonucuna %20 ve yabancı dil puanına %10 ağırlık verilir.
  • Yabancı Dil Şartı olmayan programlarda; ALES puanına %50, lisans mezuniyet notuna %25, mülakat ve/veya yazılı sınav sonucuna %25 ağırlık verilir.
  • Mülakat ve/veya yazılı sınav sonucundan 50 puanın altında alan aday başarısız sayılır.
  • Başarı notunun Tezli Yüksek Lisansta 100 üzerinden en az 65 olması gerekir.

 

  • Doktora başarı notunun hesaplanmasında;
  • ALES puanına %50, Mezuniyet notuna %20, mülakat ve/veya yazılı sınav sonucuna %20, yabancı dil puanına %10 ağırlık verilir.
  • Mülakat ve/veya yazılı sınav sonucundan 60 puanın altında alan aday başarısız sayılır.
  • Başarı notunun Doktorada 100 üzerinden en az 70 olması gerekir.

 

  • Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulünde, 20 Şubat 2017 tarih 29985 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Balıkesir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 16. maddesi hükümleri uygulanır.

 

  • Yabancı Uyruklu Öğrenci, Balıkesir Üniversitesi'nin 21 Aralık 2017 tarih ve 2017/13 sayılı Üniversitemiz Senato kararı gereğince yürürlüğe giren Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Öğrencilerin Lisansüstü Programlara Başvuru ve Kabul Yönerge'sinin 8. maddesi hükümleri uygulanır.

 

Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Öğrencilerin Lisansüstü Programlara Başvuru ve Kabulü Yönergesi

 

 

 

  1. İletişim Bilgileri:

Adres

: Balıkesir Üniversitesi Rektörlük Binası Fen Bilimleri Enstitüsü 4. Kat

   Çağış Yerleşkesi / Balıkesir

Tel

: 0-266 6121400-(9 hat)  (Dahili: -6121400 Tuşlandıktan Sonra- 101414, 101413, 101412)

E-posta

: baufbe@balikesir.edu.tr

İnternet Adresi

: http://www.balikesir.edu.tr/site/birim/fen-bilimleri-enstitusu-104569

       

Başvurular takvimde belirtilen tarihler arasında Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden yapılacaktır. (Başvuru sisteminde eksik veya hatalı bilgi/belge girildiğinde mailinize bildirilecektir. Başvuru süresinde düzeltilmesi istenen bilgi ve belgenin tamamlanmaması halinde başvurunuz dikkate alınmayacaktır.)

----------------------------------------

Yabancı Uyruklu Öğrenciler Başvurularını  Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden yapılacaktır. 

(Başvuru sisteminde eksik veya hatalı bilgi/belge girildiğinde mailinize bildirilecektir. Başvuru süresinde düzeltilmesi istenen bilgi ve belgenin tamamlanmaması halinde başvurunuz dikkate alınmayacaktır.)

Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Öğrencilerin Lisansüstü Programlara Başvuru ve Kabulü Yönergesi

-----------------------------------------

Yatay Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler İçin

Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler başvurularını şahsen, posta veya e-posta (baufbe@balikesir.edu.tr) yoluyla aşağıdaki form ve ekleri ile Enstitüye yapmalıdır. Başvuruda eksik veya hatalı belge olması durumunda mail adresinize başvuru sürelerinde geri bildirim yapılacaktır. Lütfen mail adresinizi başvuru sürelerinde takip ediniz.

Yatay Geçiş Başvuru Formu

-----------------------------------------

Özel Öğrenci Statüsünde Başvuru Yapmak İsteyenler İçin

22 Kasım 2019 tarih ve 30956 sayılı Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik değişikliği ile özel öğrenci statüsü değişmiş olup aşağıdaki madde eklenmiştir. 

"Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. "

Bu bağlamda sadece farklı bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrenciler enstitümüze özel öğrenci olarak başvura bilirler. Bu başvuruların Enstitümüze ilgili Enstitülerin yönetim kurulu kararlı ile iletilmesi gerekmektedir.

-----------------------------------------

BAŞVURULARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Adayların ön kayıt işlemleri https://obs.balikesir.edu.tr/oibs/ina_app/ adresinden on-line olarak yapılacaktır. Adaylar ön kayıt esnasında Enstitümüze herhangi bir evrak getirmeyecektir. Evraklar, kesin kayıt aşamasında teslim edilecektir.
  • Adaylar, Enstitü Ön Kayıt Bilgi Sistemi bağlantısından şifre alarak ve sisteme erişip gerekli alanları doldurarak, internet üzerinden başvurularını yapacaklardır. Ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra, adayların bilgileri tam ve doğru girdiklerine dair onay vermeleri gerekmektedir. Onaydan sonra program değişikliği ya da herhangi bir değişiklik yapılmayacağından, bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra onay verilmelidir. Aday tarafından onay verilmeyen başvurular geçersiz sayılır. Adayların başvuruları Enstitü tarafından incelenip onay verileceğinden, adayların başvuru durumlarını otomasyon sisteminden ve/veya e-posta adreslerinden takip etmeleri gerekmektedir. Başvurularda Enstitü tarafından başvurusu kabul edilmeyip, düzeltilme istendiğinde, öğrenci başvuru tarihlerinde düzeltme yapıp tekrar onaylayarak göndermesi gerekmektedir. Bu nedenle adayın geçerli bir e-posta adresini kullanması gerekmektedir.
  • Ön kayıt işlemleri için sisteme vesikalık fotoğrafın yüklenmesi zorunludur. Fotoğrafları bu niteliklere sahip olmayan adayların başvuruları reddedilecektir.
  • Eksik belge ve yanlış beyan sorumluluğu adaya aittir. Bu durumda kayıt alınmış olsa bile adayın kaydı iptal edilecektir.
  • Adaylar, sınav giriş durumlarını, sınav yeri ve saatini otomasyon sistemi üzerinden takip edeceklerdir. Adaylara, sınava giriş yeri ile ilgili başka bir çağrı yapılmayacaktır.

Adres

Balıkesir Üniversitesi Rektörlük Binası, Fen Bilimleri Enstitüsü, 4. Kat Çağış Yerleşkesi / Balıkesir

İletişim

(0266) - 612 14 00
baufbe@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: