7417 SAYILI AF KANUNU KAPSAMINDA YATAY GEÇİŞ
  • 2022-09-16

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

7417 Sayılı Af Kanunu Kapsamında Yatay Geçiş

5 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7417 Sayılı Kanun’un 35 inci maddesi ile öğrenci affından yararlanarak Üniversitelerine tekrar kayıt olan öğrenciler, aşağıda yer alan ilkeler doğrultusunda Üniversitemize yatay geçiş başvurusu yapabilirler.

Başvuru Süresi ve Şekli:

1) Güz Dönemi için;

• Yatay geçiş son başvuru tarihi  : 23 Eylül 2022
  • İlan tarihi                                   : 28 Eylül 2022
  • Kayıt Tarihi                               : 29-30 Eylül 2022

2) Bahar Dönemi için;

• Yatay geçiş başvuru tarihi         : 23 - 27 Ocak 2023
  • İlan tarihi                                   : 01 Şubat 2023
  • Kayıt Tarihi                               : 02-03 Şubat 2023

3) Güz ve Bahar Yarıyılı için yatay geçiş başvuru sonuçlarının ilanı ile öğrencilerin kesin kayıtları ilgili akademik birim tarafından yapılır.

4) Başvurular, ilgili Enstitü/Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna dilekçe ve başvuru için gerekli belgeler ile birlikte şahsen/kanuni temsilcisi/noter vasıtasıyla vekil tayin edilen kişi veya posta/kargo yolu ile yapılacaktır.

5) Posta ve kargo da yaşanabilecek gecikme ve kayıplardan Üniversitemiz sorumlu değildir.

6) Elektronik posta yolu ile başvuru kabul edilmeyecektir.

7) Belirtilen tarihten sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yatay Geçiş Başvurusu İçin İstenilen Belgeler

1) Dilekçe (Hangi bölüme başvurulduğu belirtilmeli)

2) Transkript

3) Öğrenci Belgesi

4) Disiplin cezası almadığına dair belge

5) Ders içerikleri

6) 7417 Sayılı Af Kanunu kapsamında kayıt yaptırdığına ilişkin belge (öğrenci belgesinde belirtildiği takdirde bu belge gerekmez.)

7) ÖSYS/YKS sonuç belgesi

8) Adli Sicil Kaydı (E-devlet üzerinden alınabilir)

9) Üniversitelerinde öğrenimi durdurulan veya kapatılan ikinci öğretim programlarından Üniversitemizdeki ikinci öğretim programlarına başvuru yapanlar, Üniversitelerinden alacakları programlarının kapalı olduğunu belirten evrak. (Bu durumda başvuru yapan öğrenciler için kontenjan sınırlaması bulunmamaktadır.)

*Lisansüstü başvurular için gerekli belgeler Enstitülerce belirlenecek olup, Enstitü web sayfalarından duyurulacaktır.

Genel Açıklamalar

2547 Sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 83’üncü maddesinden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı, giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir.” hükmünün uygulanmasında,

1) İlgili Af Kanunu kapsamında ilan edilen programlar için yatay geçiş başvurusu yapılabilecektir.

2) Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği programın ilgili yılda öğrenci almaya başlamış olması ve öğrencinin o yılki puanının programın aynı türden taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir.

3) Öğrenci alımı durdurulan veya kapatılan ikinci öğretim programlarından üniversitemizdeki aynı programın ikinci öğretimine yapılacak başvurularda kontenjan sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak, öğrencinin üniversiteye giriş yılı itibari ile geçiş yapmak istediği programın taban puan şartını sağlaması gerekir.

4) Söz konusu yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde uygulanacak formül;

Öğrencinin giriş yaptığı yıldaki puanı

Değerlendirme Puanı =     ---------------------------------------------

İlgili programın o yıldaki puanı

NOT: DGS ile başvuranların DGS puan sıralamasına göre, lisans tamamlama ile başvuranların lisans tamamlama puan sıralamasına göre değerlendirme yapılır.

5) Af Kanunu kapsamında önlisans ve lisans programlarına yatay geçiş başvurularının değerlendirme, kabul ve kayıt işlemleri ilgili akademik birim tarafından yapılacaktır.

6) Af Kanunu kapsamında Lisansüstü programlara yatay geçiş başvuruları; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında yapılacaktır. Öğrencilerin yatay geçiş başvurularının değerlendirme, kabul ve kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

YÖK Uygulama İlkeleri için tıklayınız.

Başvuru Formu İçin tıklayınız.

Kontenjanlar için tıklayınız.