Uzaktan Eğitim Uygulamaları İle İlgili Esaslar
  • 2020-10-12

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI İLE İLGİLİ ESASLAR-1-

 

DERSLERİN YÜRÜTÜLMESİ

1. Uzaktan eğitim çevrimiçi dersler, bölüm/program/anabilim dallarının ders planlarına uygun olarak ders programlarında belirtilen gün ve saatlerde yapılır.  Derslerin bu çerçevede işlenmesinden bölüm/program/anabilim dalları başkanlıkları sorumludur.

2. Çevrimiçi derslere devam konusunda Üniversitemiz Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki hükümler geçerlidir.  Ancak sistemsel arızalar ve internet sağlayıcılarından kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle oluşan devamsızlıklar konusunda öğretim elemanları ve ilgili kurullar tarafından gerekli değerlendirmeler yapılır.

3.Belirtilen arıza ve aksaklıktan dolayı çevrimiçi derslere giremeyen öğrenciler, derse daha sonra girerek ders kayıtlarını izleyebilirler.

4. Öğretim elemanlarımız, derslerinin yoklama listelerini alma ve derslerini kaydetme konusunda azami dikkat göstermelidirler.

5. Çevrimiçi derslerin sağlıklı ve güvenli işlenmesi için, güvenli bir ortamın ve güçlü bir internet sağlayıcısının olması gerekmektedir. Bu itibarla derslerin ev, ortak alan ve özel alanlardaki internet sağlayıcıları yerine Üniversitemiz İnternet sağlayıcıları üzerinden yapılması güçlü bir şekilde tavsiye edilmektedir.

6. Öğretim elemanlarının çevrimiçi derslerini kendi birimlerinde  işlemeleri için bazı birimlerimizin kendi imkanları ile çevrimiçi ders işleme alanları oluşturduklarını gözlemlemekteyiz. Bu, Rektörlük olarak, derslerimizin sağlıklı ve güvenli işlenmesi adına olumlu gördüğümüz bir hazırlıktır. Birimlerimizin imkanları çerçevesinde böyle bir alan oluşturması tavsiye edilmektedir.

7. Öğretim elemanlarımız, derslerini işlerken, telif haklarına uyma, kişisel hak ve bilgilerin paylaşılmaması konusunda sorumludurlar.

8. Microsoft Teams’teki ders adının ve  kodunun OBS’deki ile aynı olmasına dikkat edilmelidir.

 

SINAVLAR

1. Arasınav ve yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna etki oranları için Üniversitemiz Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki hükümler geçerlidir.

2. Sınav programları, bölüm/program/anabilim dalları tarafından hazırlanacak; en az 15 gün önceden duyurulacaktır;  sınavların uygulanmasında bölüm/program/anabilim dalları, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile koordinasyon içinde olacaktır.

3. Sınavlarda kullanılacak ölçme teknikleri (test, soru -cevap, sözlü sınav, uygulama yaptırma vb) dersin niteliğine göre öğretim elemanı tarafından belirlenecektir.

4. Arasınav notu tek bir sınav ile belirlenebileceği gibi yapılabilecek sınav, ödev, proje, quiz, araştırma  gibi ölçme tekniklerinin ortalaması ile de belirlenebilir.  Bu yol tercih edilirse, öğretim elemanı, hangi tekniklerin kullanılacağını ve her birinin arasınava  etki oranı öğrencileriyle paylaşmak ve ders  tanıtım formuna işlemek durumundadır.

5. İlgili kurulların geçerli sayacağı  (hastalık, yakınların ölümü, sistemsel arıza veya internet sağlayıcılarındaki yetersizlikler gibi)  gerekçelerle Arasınavlara giremeyen öğrenciler için mazeret sınavları yapılacaktır.

6. Aynı gerekçelerle Yarıyıl Sonu Sınavlarına katılamayan öğrenciler, bütünleme sınavlarına gireceklerdir. Bütünleme sınavlarında sistemsel arızalar ve internet sağlayıcılarında aksaklıklar meydana geldiği takdirde ilgili kurullar öğrencilerin mağduriyetini engellemek için gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yapacaklardır.

 

SİSTEM SORUNLARI

1.Öğretim elemanlarımız Microsoft Teams sistemine giriş, ders oluşturma, öğrencileri derse aktarma, yazılı/görsel belge yükleme vb sorunlarla karşılaşırlarsa sırasıyla Bölüm/Program/Anabilim dalı  Koordinatörü, Birim koordinatörü ve Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile temasa geçerler.

2.Öğrencilerimiz, Microsoft Teams sistemine giriş, derse girememe, öğretim elemanlarını istediği belgeleri vb sorunlarla karşılaşırlarsa sırasıyla Danışmanı, Bölüm/Program/Anabilim dalı  Koordinatörü, Birim koordinatörü ve Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile temasa geçerler.

3.Bu çerçevede, öğretim elemanlarımızın, öğrencilerimizin, Danışmanlarımızın Koordinatörlerimizin, Öğrenci İşlerimizin, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezimizin,  watsap grupları, e-posta adresleri, telefon, kurumsal e-posta adresi gibi iletişim vasıtaları bakımından ulaşılabilir olmaları son derece önemlidir. Bu iletişim vasıtalarının etkin kullanımı, uzaktan eğitimin işleyişini olumlu anlamda etkileyecektir.

 

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN

1.Görme ve işitme engelli öğrencilerimiz için kullandığımız Microsoft Teams  sisteminin altyazı, seslendirme gibi bazı imkanları kullanılabilir ve öğretim elemanlarımız bu durumdaki öğrencilerine  ders içeriklerini aktarabilmenin farklı yollarını araştırıp kullanabilirler. Kullandıkları teknikleri ders işlerken kullanabilecekleri gibi sınavlarda da uygulayabilirler. 

 

Adres

Dinkçiler Mah. Soma Cad. Merkez/BALIKESİR

İletişim

(0266) 612 1253
yabdil@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: