Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Avşa Adası Deniz Suyu Arıtma Tesisi Teknik Gezisi

Kuraklığın tehdit ettiği ülkelerden biri olduğumuzun bilincinde olarak, alternatif su kaynakları ile ilgili araştırmalarımız sonucunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin Avşa Adasında deniz suyunu arıtarak içme suyu elde ettiğini öğrendik. 2009 yılında kurulumuna başlanan tesis 2010 yılında faaliyetine başlamış ve tüm adanın içme suyu ihtiyacını karşılamaktaydı. Türkiye’de öncü olan bu tesis için BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal aracılığı ile başlattığımız gezimizi başarı ile tamamladık.

Şehirlerde, barajlardan ve kuyulardan temin edilen içme suyu muhtemelen kısa bir süre sonra yeraltı barajları ve deniz suyu arıtma tesisleri gibi daha yeni teknolojik sistemlerle de üretilerek evlerimize gelecek. Erken bir dönemde bunu fark ederek yatırımlarını buna göre planlamış ve başarı ile işleyen bir tesis kurarak ülkemize öncülük etmiş olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesini takdir etmemek mümkün değildir.

Tesisin en zorlu dönemi ise 2021 yılında denizlerimizin en büyük hastalığı haline gelen müsilaj (deniz salyası) dır. Gerek sistemin teknolojik işleyişini gerekse ekonomik olarak yatırım bütçesini nasıl etkilediğini çok yönlü olarak dinleyerek olayın vahametini bir kez daha fark ettik.

Alternatif su kaynaklarına bugünden yatırım yapmazsak gelecekte ne gibi mağduriyetler yaşayacağımızın bilincinde olarak gezimizi tamamladık.

Başta bize bu imkânı sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal’a, İAT Şube Müdürü Birol Kocataş’a, BASKİ Marmara Şube Şefi Murat Ekdi’ye, Avşa İçme Suyu Tesis Sorumlusu Kadir Türkeli’ne, gezinin başından sonuna bize rehberlik eden Susurluk İçme Suyu Tesis Sorumlusu Dilara Aktuğ’a ve canımızı emanet ettiğimiz Şoför Berat Akbulut’a bölümüm ve okulum adına teşekkür ederim.

Geziden önce tüm iletişim imkanlarını bizim için seferber eden sayın Yüksekokul Müdür V. Engin Bozacı’ya, gezide bizi yalnız bırakmayan bölüm başkanımız Abdullah Akay’a, Maden bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferihan Göktepe’ye, BMYO Md. Yrd. Dr. Öğr.Üyesi Nisa Kıymet Şahin’e, Muhasebe Bölümü Öğr. Grv Özlem Erdil Toraman’a ve tecrübelerini bizimle paylaşan emekli BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şennur Bozacı’ya katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Geleceğimizin teminatı gençlerimizin bilgi, görgü, deneyim ve dostluklarının pekişmesi amacı ile yaptığımız gezimiz amacına ulaşmıştır. Bu gezi okul anılarımızın unutulmazları arasında yerini almıştır. Katkıda bulunan herkese ve katılan tüm öğrencilerimize özellikle teşekkür ederim.

İnşaat Teknolojileri Öğr. Grv. Hatice Elçi

Çağış Yerleşkesi 10145 / BALIKESİR