BAÜN, Yeni Bir AB Projesine Ortak Oldu

Balıkesir Üniversitesinin proje ortağı olarak yer aldığı, “Sıfır Atık (ZeroWaste)-Avrupa’da Sıfır Atık Döngüsel Ekonomi Konsepti Kapsamında Yetişkin Becerilerinin Geliştirilmesi” başlıklı AB Erasmus+ KA204 Yetişkin Eğitimi İçin Stratejik Ortaklık projesi, sunulan 256 proje arasından Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan değerlendirme sonucu kabul listesindeki 32 proje arasında yer almaya hak kazandı. İzmir Demokrasi Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülecek projede; Türkiye’den Balıkesir Üniversitesi ile birlikte Karesi Belediyesi; Slovakya’dan Slovak University of Agriculture in Nitra, İspanya’dan Fundacion Universitat Jaume I-Empresa, İsveç’ten SWIDEAS ve Makedonya’dan EMKICE isimli kurum ve kuruluşlar proje ortağı olarak yer aldı.

 

24 ay süreli ve toplam bütçesi 208.292 Euro olan projede; Balıkesir Üniversitesinde koordinatörlüğü ve hayvansal/bitkisel atıkların dönüştürülmesi konusundaki görevi proje fikir sahibi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Demir yürütecek olup, sanayi/teknoloji atıklarının dönüştürülmesi konusunda da Balıkesir Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Fatmagül Tolun görev yapacak.

Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ergün Demir; “Hayvansal ve bitkisel üretim atıkları, kentsel organik atıklar ve sanayi-teknoloji atıklarının değerlendirilerek ve/veya dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması; ülkemizde ve Avrupa Birliğinde ‘Sıfır Atığa’ Dayalı Döngüsel Ekonomi (CE) politikalarında temel bir temadır. Ocak 2018’de ‘Kirleten Öder’ ilkesiyle revize edilen AB Sirküler Ekonomi Eylem Planında bu tür atıkların 2035 yılına kadar maksimum %10’a düşürülmesi ve %90’nının dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde günümüzde bu atıkların geri dönüşüm oranı %46 iken Türkiye’de %13'tür. Ülkemizde de bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın Muhterem Eşi Hanımefendi liderliğinde Türkiye Sıfır Atık Projesi yürütülmektedir. Proje, 2023 yılına kadar Türkiye'de bu atıkların dönüşüm oranını %35'e çıkarmayı amaçlamaktadır. Kabul edilen ‘ZeroWaste’ projesi, Türkiye ve AB bölgesinde ‘Sıfır Atık’ konusunda mevcut durumu belirleyerek yenilikçi bir müfredat oluşturmayı, yetişkinlerin ve öğrencilerin sıfır atık konusundaki yetkinliklerini arttırmak için dijital bir rehber tasarlamayı amaçlamaktadır. Proje ayrıca belediyelere ‘Sıfır Atık Şehirleri’ oluşturma konusunda rehberlik etmeyi, bu alanda yeni iş ve girişimcilik fırsatlarını göstermeyi hedeflemiştir” dedi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü