Tarihçe

Başkanlığımız kurum organizasyon yapısında Genel Sekreterlik Makamına bağlı olarak çalışır.  Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı (BAÜN BİDB), 1995 yılında faaliyetine başlamıştır. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Rektörlük Merkez binası birinci katında, başkanlığımız yaklaşık 500 m² lik fiziksel alan kullanarak Üniversitemize bağlı tüm birimlere hizmet vermektedir. BAÜN BİDB, tüm personel ve öğrencilere en son bilişim teknolojilerini kullanarak çağdaş hizmet vermeye gayret etmekte, üniversite öğrenci ve personeli ile tüm birimlere e-posta, web, sunucu, yazılım, teknik servis ve ofis hizmetleri sunmaktadır.

Üniversitemiz yerleşkelerinde 2013 yılında 6300 internet kullanıcısı var iken bu sayı yeni network projesi ile birlikte 42 927 olmuştur. Yenilenen metro ethernet altyapısı ile birlikte tüm personel ve öğrenciler daha güvenilir ve sağlıklı internete kavuşmuşlardır. Ayrıca yeni network projesiyle birlikte kısmen verilen kablosuz internet erişimi tüm fakülte ve yüksekokullarımıza da sağlanmıştır.  Bilgi İşlem Daire Başkanlığında yazılım geliştirme, web hosting, web tasarım, e-mail, radius, kütüphane dijital kaynaklarına erişim uygulamaları, canlı yayın vb. gibi alanlarda çalışmalar yürütülmektedir. Bu uygulamalar Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızdaki 39 adet sunucu ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Üniversite Bilgi Sistemi (UBS), Öğrenci Bilgi Sistemine (OBS), Elektronik Belge Sistemi (EBYS) projelerine teknik destek sağlanmaktadır.  2014 yılında yapılan bazı çalışmalar,  ULAKNET’e internet hızımızı arttırmaları için başvurulmuş ve bunun sonucunda internet bant genişliğimiz 150 Mbps’den 250 Mbps’ye çıkartılmıştır.    5651 sayılı kanuna göre gelen-giden trafiğin tek bir noktada tutulmasını, trafik bilgisini, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini (hash) zaman damgası (time stamp) ile birlikte saklamakla ve gizliliğini temin etmekle yükümlü bulunmaktayız. Buna istinaden tüm bu işlerimizi tek bir noktadan yönetmemizi sağlayan log sunucusu ve yazılımı satın alınıp işletmeye alınmıştır.    Bütün üniversite trafiğini saldırı, zararlı yazılım vb. risklere karşı korumaya almak için  güvenlik duvarı cihazı ve yazılımı satın alınıp işletmeye alınmıştır. Üniversitemize uygun kurallar (policy) oluşturulmuş, networkümüzü gereksiz trafik ve zararlı yazılım ile saldırılardan uzak tutmayı hedeflemekteyiz.    Network projesi hayata geçirilmiştir. Buna göre;  -  (Aktif, pasif cihazlar yenilenmiş, fiber ve bakır kablolamalar yapılmıştır.  -  Tüm personel ile öğrencilerin T.C kimlik no ve şifreleriyle üniversite networküne (kablolu ya da kablosuz) bağlanmasını sağlayan KİMLİK projesi gerçekleştirilmiştir.  -  KİMLİK projesi için gerekli yazılım yazılmıştır.  -  Tüm lokasyonlarda personel ve öğrencilerin kablosuz internetten faydalanması için Access point cihazlarının sayısı arttırılmıştır.    Bütün network yapısının tek bir noktadan yönetilmesini sağlayan IMC cihazı ve yazılımı satın alınıp işletmeye alınmıştır.    Kütüphanenin elektronik kaynaklarına uzaktan erişimi sağlayan Proxy sunucusu yenilenmiş, Kimlik projesiyle ilişkilendirilip networke bağlanabilen her kişinin aynı zamanda üniversite dışından da kütüphanenin elektronik kaynaklarına uzaktan erişimi sağlanmıştır.    Sistem odasında yer alan kesintisiz güç kaynağı (UPS) yenilenmiştir. Bu sayede sistem odasında bulunan sunucu ve cihazlar elektrik kesintileri ve anlık gerilim değişimlerine karşı korunma altına alınmıştır.    Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) için gerekli olan sunucular ve storage alımı yapılıp kullanıma hazır hale getirilmiştir (İşletim sistemi, antivirüs vb. yazılımlar kurulmuştur). Yazılım için gerekli olan kullanıcı ve birim listeleri gibi veri toplama işlemleri için Yazı İşleri Şube Müdürlüğü ile birlikte çalışılmıştır. Ayrıca yazılımın kullanıma geçilmesi aşamasında kullanıcılara gerekli destek verilmiştir.    KOHA yazılımı için sistem kurulumu sağlanmış, koleksiyon katalog veri aktarımı, kullanıcı kayıt aktarımı,  tamamlanarak Kütüphane Dokümantasyon Daire Bşk. İle birlikte test edilmiştir. 19.01.2015 tarihi itibariyle de işletmeye alınmıştır.    E-Kampüs Uygulaması (AKS-Akıllı Kart) için şartname yazılmış olup diğer yandan kart tasarımları yapılmış olup tüm personel ve öğrencilerin verileri tüm birimlerden alınmıştır.    Kurumsal Arşiv Projesi için DSpace yazılımı Kütüphane Daire Başkanlığı için kurulmuş ve işletmesi için devredilmiştir.    IP Telefon projesi için çalışmalar devam etmektedir.

Üniversitesi Rektörlüğü Çağış Yerleşkesi Üzeri 17. km, Bigadiç Caddesi, 10145 Balıkesir

bidb@balikesir.edu.tr