Program Hakkında

TARİHÇE

Balıkesir Meslek Yüksekokulunda, Maden Programı olarak 1989 yılında eğitim-öğretime başlanmıştır. Maden Programı 2011 yılından itibaren Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümüne bağlı Maden Teknolojisi programı olarak devam etmektedir. Maden Teknolojisi Programı maden arama, üretme ve zenginleştirme çalışmaları konusunda yeterli bilgiye sahip işçi, yönetici ve mühendis arasında kalifiye eleman olan teknikerler yetiştirmektedir. İmkanlar dahilinde laboratuvar uygulamalarıyla ve teknik gezilerle pratik olarak desteklenen, temel ve mühendislik bilimlerdeki teori ve uygulama deneyimleri ile donanmış, süreçleri tasarlayabilen, araştırıcı, sorgulayıcı, analiz ve sentez yapabilen, güncel ve bilimsel bilgiyi esas alan, insani değerleri önde tutan, mesleki bilince sahip ve iletişime açık, ülkesine ve topluma yararlı mezunlar yetiştirmek için her biri alanında uzman bir kadro ile eğitim öğretim sürdürülmektedir.  Öğrencilerimiz ile ilgilenip samimi  ilişki kurabilen ve mezuniyet sonrası da iletişimi koruyan  bir bölüm olmaktan gururluyuz.

KARİYER OLANAKLARI / İSTİHDAM ALANLARI

Maden bölümünden mezun olan öğrenciler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilecekleri gibi, kömür, metal ve mermer işletmeleri, çimento sanayii, seramik sanayii, metalürji tesisleri gibi özel madencilik kuruluşlarında da görev alabilmektedirler.

KAZANILAN DERECE

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Maden Teknolojisi önlisans derecesi alırlar.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi Maden Teknolojisi Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puan türünde öğrenci alımı yapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bir öğrencinin Maden Teknolojisi Programından mezun olabilmesi için, genel not ortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler. Maden Teknolojisi Programından Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları aşağıdaki gibidir.

Maden Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Malzeme ve Metalurji Mühendisliği.