Hackerların Hayat Hikayesi

Dünyaca ünlü hackerlardan biri olan Jonathan James, 16 yaşında iken hackerlık suçlaması ile tutuklandı ve bu hareketi ile ilk 18 yaş altı tutuklanan hacker olarak tarihe geçti. James, ABD savunma sistemindeki bilgisayarlardan birine bir backdoor(arka kapı) programı yerleştirerek, NASA bilgisayarlarından 1.7 milyon dolar değerindeki yazılımı çalmıştır. James Uluslararası Uzay İstasyonu’nun nem ve sıcaklık değerleriyle oynamasıyla kendini ele vermiştir. 18 yaşının altında olduğu için yalnızca 6 ay ev hapsi alan James, ev hapsindeyken çiğnediği kurallar yüzünden Alabama’ya askeri hizmete gönderildi. Hizmet süresi bittikten sonra 2007 yılında James’in adı TJX, BJ’s ve Barnes & Noble gibi şirketlere yapılan saldırıda geçmiştir. James, alakasının olmadığını söylese bile Amerikan servisi evinde arama yaptı. 2008 yılında işlemediği suçun cezasını çekeceğini düşünen James, silahla başına vurarak intihar etti.

 

Cornell Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Robert Morris‘in ün kazanma iddiası : bilgisayar kurdu(worms). Morris’e göre, solucanı internetin büyüklüğünü ölçmeye çalışmak için bir girişim olarak yarattı. 2 Ocak 1988’de serbest bırakıldıktan sonra, Morris Worm yaklaşık 6.000 sisteme (o zaman internete bağlı bilgisayarların %10’u) bulaşmaya devam etti. Solucanın göze çarpmayan olması amaçlanıyordu, ancak çoğaltma algoritmasındaki bir kusur nedeniyle, kendisini aşırı kopyaladı, sistem yüklerine neden oldu ve sonucunda Morris’e bir lanet olarak geri döndü. 1989’da Morris, 1986 tarihli Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimal Yasası uyarınca suçlanan ilk suçlu kişi oldu ve sonrasında mahkum edildi.

İnternette “Solo” olarak bilinen Gary McKinnon, tüm zamanların en büyük askeri bilgisayar saldırısını gerçekleştirmek ile suçlanan bir sistem yöneticisi ve hackerdır. Şubat 2001-Mart 2002 yıllarında “uzaylılar Dünya’ya geldi, NASA bunula ilgili tüm bilgileri gizli tutuyor” düşüncesiyle, ABD Silahlı Kuvvetleri ve NASA’ya ait 97 bilgisayara yasadışı bir şekilde erişmiştir. Yalnızca serbest enerji baskılaması ve UFO kapsamaları hakkında bilgi aradıını iddia etti, ancak ABD makamlarına göre bir sürü kritik dosyayı silerek 300’den fazla bilgisayarı çalışmaz hale getirerek 700.000$ zarar verdi. Garry, yargılanacağını anlayınca Amerika’dan kaçıp İngiltere’ye sığınan Garry için Amerika, kendi mahkemelerinde yargılamak için teslimi için uğraşmıştır. McKinnon’un dünya çapında destekçisi çok fazladır ve bu destekçiler devamlı McKinnon’un serbest bırakılması üzerine propagandalar yapmaktadır. McKinnon sorunu hala daha devam etmektedir.

 

 

Sefa EREN

Bilgisayar Mühendisliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir