Gerçek Hayatta Pareto Etkisi

“Ben tüm gün ne yapıyorum?”
Eminim ki hepimizin gün sonunda kendine en az bir kere sormuş olduğu önemli ve bir o kadar da can alıcı sorudur bu.
Ödevler, projeler, stajlar, arkadaşlarımızla eğlenerek ya da hiçbir şey yapmadan geçen vakitler, sadece telefon ve bilgisayar başında geçirdiğimiz onlarca saat…
Ardından elimizde kocaman bir “HİÇ” olduğunu hissettiğimizde yaşadığımız hayal kırıklığı ve değiştirmek istediğimiz bir durumlar silsilesi.
İşte tam da bu noktada hayatımızda bir değişiklik yapmak istediğimizde imdadımıza koşacak bir yöntem biliyorum;

Pareto Analizi:

“Peki nedir bu pareto analizi?” dediğinizi duyar gibiyim. Aslında tarihi çok eskilere dayanan bir kalite kontrol yöntemidir kendileri. Bu prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’  nun adını taşımaktadır. Pareto analizinde, 80 / 20 olarak bilinen bir kural bulunmaktadır. Buna göre, birçok olayda sonuçların %80’i, nedenlerin %20’sinden kaynaklanmaktadır. Yöntemin doğruluğunu tasdik eder nitelikte olarak, Pareto’ nun gözlemine göre, İtalya’nın bütün “gelirinin %80’ine, İtalyan nüfusunun sadece %20’si” sahip bulunmaktadır.

Pareto ilkesi bize vakit kaybettiren faktörleri analiz ederek ve azaltarak ya da ortadan kaldırarak daha verimli işler yapmamızı sağlayacak bir araç olarak kullanılabilir.

Hadi bu yöntemi biraz yakından inceleyelim;

Klasik bir üniversite öğrencisinin gün içinde yaptığı eylemleri analiz ederek sizlere sunmak istiyorum.

• Eğer yemek yemeği ve yemek yerken bir şeyler izlemeyi seven biriyseniz günde ortalama 2 saatinizi bu olaya harcıyorsunuz demektir.
  • Biz biraz sosyal medya çocuğuyuz ve günde ortalama 2,5 saat sosyal medyada vakit geçiriyoruz. Abartmıyorum eğer kendinizi dışardan izleyebilseydiniz bu rakamın fazla olmadığını görebilirdiniz.
  • Arkadaşlarınızla günde en az 1.5 saat bir yerlerde vakit geçirirsiniz.
  • Balıkesir gibi bir şehirde okuyorsanız günde en az 1.5 saatinizi yolda harcarsınız.
  • E okula gidince en az 3 saat ders gördüğümüzü de unutmamamız gerekir.
  • Okuldan gelince kafa dağıtmak için oturup bilgisayar başında ister oyun olsun ister dizi/film için olsun 3-3.5 saat vakit geçiriyoruz.
  • Birazcık da ders çalıştığımızı düşünelim 1.5 saat
  • Kişisel bakım için günde 30 dakika harcadığımızı farz edelim.
  • Ve son olarak ortalama 8 saat uyuduğumuzu düşünelim.

Bunları listeledikten sonra yapmamız gereken saatlerine göre büyükten küçüğe sıralamak, yüzdelik dilimlerini bulmak ve son olarak kümülatif olarak toplamak.

Bu tablodan anlayacağımız şey;

Gün içinde harcadığımız zamanın %80’ini uyku, oyun/dizi, yemek, ders ve sosyal medyaya harcıyoruz. Eğer bu olayları iyileştirmek adına çalışmalar yaparsak sorunların %80’ini çözmüş olacağız.

Sonuçta hayatta kısıtlı bir enerjimiz var. Bu iki faktörü en iyi şekilde kullanabilmek bizim elimizde.

Unutmayın!

“Yüzlerce kilometrelik bir yolculuk bile tek bir adımla başlar.”

Neden ilk adımımızı “Hayatımıza Pareto Analizi” yaparak atmıyoruz ki?

Sağlıcakla kalın.

İrem Çağla Arı