Balıkesir Üniversitesi Hastanesinde Bir İlk Daha: “5 cm.’lik Kesi ile Bypass Ameliyatı”

Sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerin ve güncel uygulamaların yakından takip edildiği Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Hastanesi, Balıkesir ve çevresinde önemli bir sağlık merkezi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Hastanede yapılan, “Balıkesir’de ilk” nitelikli işlemlerin bir yenisi de aynı zamanda Hastane Başhekimi olan Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu tarafından gerçekleştirildi. 2 damarı tıkalı olan 46 yaşındaki hastaya, Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde yapılabilen ve Mid-Cab tekniği olarak da bilinen Minimal İnvaziv Cerrahi (kapalı yöntem) ile 5 cm.’lik kesiden bypass ameliyatı yapıldı.

Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu: “Türkiye’de Sınırlı Sayıda Merkezde Yapılabiliyor”

BAÜN Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran 46 yaşındaki hastaya; tahliller, efor testi ve sanal anjiyo işlemlerinin sonucunda Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Avcı tarafından anjiyo yapılarak hastanın 2 damarının tıkanık olduğu tespit edildi. Kardiyoloji Anabilim Dalı ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan kalp konseyinde uygunluğu kontrol edilen hastaya, koroner arter hastalığı nedeni ile Minimal İnvaziv Cerrahi ile by-pass ameliyatı yapıldı.

Gerçekleştirilen işlem hakkında bilgiler veren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu, “Günümüzde kalp ve damar hastalıkları yönünde yoğun teknolojik gelişmeler var. Biz de Balıkesir Üniversitesi olarak bu teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle son zamanlarda büyük kesilerle yapılan ameliyatları daha küçük kesilerle ya da hiçbir kesi olmadan anjiyoyla yapabiliyoruz. Bu işlemler Türkiye’de sınırlı merkezde yapılabiliyor. Kardiyoloji Anabilim Dalı ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından oluşan kalp takımı olarak birlikte hareket ediyoruz. Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından tetkikleri yapılan hastalar, sonuca göre Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalına yönlendiriliyor. Bu hastamızda Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Avcı’nın anjiyo sonucuna göre 2 damarında tıkanıklık olduğu tespit edilerek kalp konseyi tarafından hastanın yaşı ve yapısal durumu değerlendirilip, hastaya Minimal İnvaziv Cerrahi ile bypass ameliyatı kararı alındı. Hastanın sol meme altından 5 cm.’lik bir kesi ile iki damarına işlemi gerçekleştirdik. Klasik yöntemde kalbe ulaşmak için halk arasında iman tahtası olarak da bilinen sternum kesilmesi gerekmekte ve bu yöntem için geniş bir kesi gerekmekte, ameliyat sonrası nekahat dönemi de uzamaktadır. Minimal İnvaziv Cerrahi ile by-pass ameliyatında ise böyle bir durum olmadığı için hastanın normal hayata dönme süresi hızlanmaktadır. Klasik yöntemde 10 gün süren yatış süresi, Minimal İnvaziv Cerrahi ile 2-3 güne inmekte ve hasta evine kendi aracını kullanarak gidebilmektedir” dedi.

Hastanenin gelişimi hakkında da değerlendirmede bulunan Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu, “Hastane olarak, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İlter Kuş’un da destekleriyle, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, bölgemizde sağlıkta öncü bir merkez olma ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yönetim olarak da hastanemizde daha kaliteli ve gelişmeler doğrultusunda yeni tedavi yöntemlerini Balıkesir halkına sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. İlter Kuş: Güçlü Kadromuz ve Fiziki Büyüme ile Gelişimimiz Sürecek

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş da ameliyatı gerçekleştiren öğretim üyelerini tebrik ederken, Üniversite hastanesinin güçlü bir ivme ile gelişimini sürdürdüğünü ifade etti. Hastanenin güçlü ve deneyimli bir kadroya sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. İlter Kuş; “Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde yapılabilen nitelikli işlemlerin de yapılabildiği Hastanemiz, faaliyet gösterdiği her alanda başarılı çalışmalara imza atıyor. Hastane yönetimimizi ve personelimizi tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın şehir dışına sevklerine gerek duyamadan büyük oranda Balıkesir’de tedavilerinin gerçekleştirilebiliyor olması oldukça önemli. Güçlü kadromuz ve fiziki büyüme ile gelişimimiz bundan sonra da sürecek. 2022 yılında inşaatına başlanacak olan 100 yataklı hastane binasını da hızla tamamlayıp vatandaşlarımızın hizmetine sunarak, kapasitemizi daha da artırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Tuncay Çetin: “Doktorlarımızdan Allah Razı Olsun”

Ameliyatı gerçekleşen Tuncay Çetin de: “2020 yılında geçirdiğim kalp krizi sonucunda kalbime stent takılmıştı ama son bir yılda şikayetlerim artınca, tavsiye üzerine Üniversite Hastanesine Eyüp Hocama geldim. Anjiyo sonrasında 2 damarımın tıkanık olduğu söylendi ve Ahmet Hocama sevk edildim. Tetkikler sonrasında bu yöntemle ameliyat oldum. Benden önce klasik yöntemle ameliyat olanlar yatarken ben kalktım ve gayet iyiyim. Allah razı olsun hocalarımdan. Çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü