Balıkesir’in Uluslararası Tanıtımında Yeni Bir Değer: Aeneas Kültür Rotası

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ve Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde “Kültür Rotaları Kapsamında Aeneas Kültür Rotası” konulu panel etkinliği gerçekleştirildi. BAÜN Kongre ve Kültür Merkezi Şehit Fethi Sekin Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, il protokol üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

BAÜN Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Köroğlu’nun moderatörlüğünü yürüttüğü panelde; Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü tarafından onaylanan ve Türkiye’den başlayan ilk deniz rotası olma özelliği ile Balıkesir’in tanıtımına büyük katkı sağlaması beklenen Aeneas Kültür Rotası hakkında değerlendirmeler gerçekleştirildi. Etkinlikte ilk olarak panel konuşmacılarından; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Reyhan Körpe “Troya Savaşı ve Aeneas”, Kastamonu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümünden Doç. Dr. Canan Tanrısever “Turizmin Çeşitlendirilmesinde Dünden Bugüne Kültür Rotaları”,  Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürü Aytekin Yılmaz “Aeneas Kültür Rotası ve Balıkesir”, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Müşterioğlu da “Kültürel Mirasın Turizmdeki Yeri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Türkiye ile birlikte beş ülkenin dahil olduğu Aeneas Kültür Rotası’nın, Balıkesir ve Türkiye için uluslararası nitelikte kültürel ve turistik bir değer olarak önemine vurgu yapılan panelde ayrıca; Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Mazak ve Balıkesir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül tarafından konu hakkında yapılmakta olan güncel çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Soru ve cevap bölümü ile devam eden panelin sonunda, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından konu hakkında değerlendirme konuşmaları yapıldı.

Yaptığı değerlendirme konuşmasında Aeneas Kültür Rotası’nın Balıkesir ve Türkiye için önemine dikkat çeken Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, bölgenin zengin coğrafyasının kültürel ve tarihi değerleri ile zenginliğini ortaya koyma hedefleri doğrultusunda şimdiye kadar yapılanları ve konu hakkında gelecek hedeflerini anlattı. Tüm ilgili paydaş kurumlar ile iş birliği içerisinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının da destekleriyle çalıştıklarını dile getiren Vali Şıldak, bu çerçevede bölge için hayal edilenlerin kısa bir süre içerisinde gerçekleştireceğine inandığını belirtti.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş da yaptığı değerlendirme konuşmasında üniversite olarak şehirle iş birliği çalışmalarına verdikleri öneme değinerek, Aeneas Kültür Rotası faaliyetlerinde de üniversite olarak gereken katkıyı sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de değerlendirme konuşmasında Balıkesir’in zengin tarihi ve turistik değerleri bulunduğunu ifade ederken, yapılan çalışmalara üniversite olarak desteklerinin süreceğini söyledi.

Etkinlik; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından panelistlere plaket takdimi ile sona erdi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü