BAÜN Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Tarafından, Pazarcık ve Elbistan Merkezli Depremlerle İlgili Açıklama

Balıkesir Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 ve Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerle ilgili yapılan ön çalışmaların ardından kamuoyuna yönelik bilgi notu paylaşımında bulundu.

Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Türkmen, gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin, son yüzyıl içerisinde ülkemizde meydana gelen ikinci büyük deprem olduğunu ifade ederken, Kahramanmaraş yöresinde meydana gelen depremleri oluşturan kırıkların konumu, özellikleri ve ana fay zonu ile ilişkilerinin ortaya çıkarılması için ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Balıkesir Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Bilgi Notu-07.02.2023

“Bilindiği üzere 06.02.2023 Pazartesi saat 04.17’de “Doğu Anadolu Fay Zonu”nun Pazarcık Segmenti üzerinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuştur. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerimizi etkileyen söz konusu depremin artçıları devam ederken aynı gün saat 13.24’te daha kuzeyde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerin artçılarının uzun süre devam edeceği tahmin edilmektedir.

Önceki kayıtlar incelendiğinde 7.7 büyüklüğündeki Pazarcık merkezli deprem son yüzyıl içerisinde Ülkemizde meydana gelen ikinci büyük depremdir. Bunların birincisini 27.12.1939 tarihinde Erzincan’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem oluşturmaktadır. Marmara bölgesini etkileyen 17.08.1999 Gölcük depreminin büyüklüğü ise 7.4 olarak belirlenmişti. Kahramanmaraş yöresinde meydana gelen bu depremleri oluşturan kırıkların konumu, özellikleri ve ana fay zonu ile ilişkilerinin ortaya çıkarılması için ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Bölgeyi etkileyen yüksek magnitüdlü depremlerin artçılarının da yüksek olması ihtimaline karşı hasarlı binalara girilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. 06.02.2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin Ege ve Marmara bölgelerindeki aktif fayları tetikleyerek deprem oluşturması söz konusu değildir.”

Balıkesir Üniversitesi

Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü