Program Hakkında

TARİHÇE

Meslek Yüksekokulumuzda Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü, 2002-2003 eğitim-öğretim döneminde oluşturulmuştur. Bölümde, eğitim süresi 4 yarıyıl olan Çocuk Gelişimi ikinci öğretim programı mevcuttur.

Çocuk Gelişimi Programı; Ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanan farklı eğitim programlarını tanıyan ve uygulayabilen, çocuğun tüm gelişim alanlarını destekleyen (fiziksel, zihinsel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal) bilgilerle donatılmış, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, engeli olmayan ve olan özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, sanat, müzik, beden eğitimi hareketleri ve ana dili etkinlikleri yapan, başarılı ve etkili iletişim becerilerini kullanarak çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bireyler yetiştirmeyi amaçlayan iki yıl/ dört dönemlik ön lisans eğitimi veren bir yüksek öğretim programıdır.

Meslek Yüksekokulumuzda Çocuk Gelişimi Programı, 2011-2012 akademik döneminde uygulanmaya başlayan İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi projesi) kapsamında, bilimin evrensel ilkeleri, Avrupa Birliği ve Yükseköğretim Yeterlikler çerçevesi, mesleki ve teknolojik Gelişmeler ile Yükseköğretim Kurumlarının ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanmaktadır. Programda uygulanan meslek dersleri ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri ve talepleri dikkate alınmaktadır.

KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI

Çocuk gelişimi ön lisans programından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerindeki uygulama sınıflarında ve ilköğretim okullarındaki ana sınıflarında kadrosuz usta öğretici olarak görev alabilmenin yanı sıra; resmi ve özel kurumlara bağlı kreş, yuva, anaokulu ve çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı öğretmen olarak da çalışabilmektedir. Ayrıca çocuk kliniklerinde, özel eğitim alanında ve rehabilitasyon merkezlerinde, çocuk edebiyatı alanında, oyuncak üreticisi firmalarda, turizm ve spor merkezlerinin çocuk oyun alanlarında da çalışabilmektedirler.

KAZANILAN DERECE

Çocuk Gelişimi Programını başarılı bir şekilde tamamlayıp program yeterliliklerini sağlayan kişiler Çocuk Gelişimi alanında "Ön Lisans" derecesine sahip olurlar ve "Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı" unvanı alırlar.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programına; Öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile kabul edilmektedir. Adaylar bu sınavdan aldıkları TYT puanıyla programlarımıza girebilmekte ve programımızda 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmesi, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve zorunlu stajlarını başarıyla tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK  LİSANS PROGRAMLARI

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler.

Çocuk Gelişimi Programından Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları; Çocuk Gelişimi (Lisans), Okul Öncesi Öğretmenliği.

Programı bitiren öğrencilerimiz, kamu kurumlarında ve özel okul öncesi eğitim veren işyerlerinde çalışabilmektedirler. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda usta öğretici olarak da çalışabilirler.

 

 

Adres
İletişim


Bizi Takip Edin: