İklimlendirme ve Soğutma Programı

MİSYON

Misyonumuz, iklimlendirmeve soğutma konusunda hizmet veren mühendislik bürolarına ve bu konuda servis ve satış yapan işletmelerin ihtiyacını karşılayacak ara kademe elemanı yetiştirmektir. Bu amaçla öğrencilerimize iklimlendirme-soğutma alanındaki temel bilgiler ile cihaz teknolojileri hakkında servis, bakım ve onarım becerileri kazandırmaktır.

VİZYON

Hızla değişen iş dünyasında sektörel değişim ve dönüşümleri takip ederek okul-iş dünyası işbirliğini esas alaniklimlendirme-soğutma alanında uygulama ağırlıklı, kurum ve kuruluşların beklentilerini karşılayacak bilgi ve beceriye sahip nitelikli meslek elemanı yetiştirmektir.

PROGRAM HAKKINDA

TARİHÇE

Bölümümüz 1976’da eğitim-öğretime başlayan okulumuzun, Dünya bankası ve YÖK arasındaki işbirliğiyle açılan önemli bölümlerinden biridir. Önceleri “Teknik Programlar Bölümü” adı altında eğitimini sürdürmüş, daha sonra 2010’da İKMEP kapsamında yaptığı değişiklikle akademik anlamda Elektrik-Enerji Bölüm Başkanlığı’na bir program olarak bağlanmıştır. Önceleri 1. ve 2. öğretim olarak eğitim-öğretimini sürdürmüş ve daha sonra 2. öğretimi kapatılmıştır.

KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI

Mezunları kamu veya özel sektördeki kurumların ilgili bölümlerinde görev alabilecekleri gibi, serbest piyasada kendi kişisel girişim firmalarını açabilmektedir.Kendi işyerini açan ve bu alandaki teknik cihazların satışını ve servis hizmetlerini yürüten çok sayıda mezunumuz vardır. Özellikle 2020 yılında önem kazanan küresel problem COVİD-19 la ilgili olarak iç hava kalitesinin önem kazanması nedeniyle, mezunlarımızın sektördeki ihtiyacı artmıştır. Bunun yanında kamu personeli alım sınavları ile kamu kesiminde istihdam olanakları da mevcuttur.

Mezun öğrenciler; Isıtma, soğutma, havalandırma, hava filtreleme sistemleri, temiz ve hijyen oda uygulamalarında çalışmaya ehliyetlidir.

KAZANILAN DERECE

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri” ünvanı alırlar ve havalandırma, klima ve soğutma konularında iş hayatına başlarlar.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi İklimlendirme ve Soğutma Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puan türünde öğrenci alımı yapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. 

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bir öğrencinin İklimlendirme ve Soğutma Programındanmezun olabilmesi için, genel not ortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120 AKTS'likkredi yükünü tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler.

Bölümümüzü başarı ile tamamlayan öğrencilerin işe yerleştirme oranı çok yüksektir. Özellikle pandemi sonrasındaki dönemde, bu nitelikteki ara eleman ihtiyacı çok artmıştır. Ülke genelinde çok az sayıda olan bu meslek alanındaki mezunların iş sorunu yoktur.

 

Adres
İletişim


Bizi Takip Edin: