Elektrik Programı

MİSYON

Ülkemizin geleceğine yön verecek yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinmiş nitelikli, girişimci, mesleki ve etik değerlere bağlı bireyler yetiştirerek; karşılaştığı problemleri tanımlamayı bilen, problemlere yenilikçi nitelikleri olan alternatif çözümler üretebilen ve bu çözümlerden içinde bulunulan şartlara en uygun olanını belirleyip uygulayabilen teknikerler yetiştirmektir.

VİZYON

Sanayi ile işbirliği içinde dünya standartlarında eğitim ve araştırma yapabilen; bilimsel, teknolojik, endüstriyel ve toplumsal alanlarda ihtiyaç duyulan gerekli tüm bilgi, beceri ve teknolojileri geliştirip üretebilen aynı zamanda diğer Meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine öncülük ederek örnek alınan ülkemizinsaygın ve tercih edilen eğitim kurumları arasında yer almaktır.

PROGRAM HAKKINDA

TARİHÇE

Bölümümüz Uludağ Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı olarak 1989’daeğitim-öğretime başladı.Daha sonraları 1992 yılında Balıkesir Üniversitesinin kurulması ile Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı olarak öğrenime devam ederken2010’da İKMEP kapsamında yaptığı değişiklikle akademik anlamda bölüm başkanlığı hüviyetini kazanarak, bölümümüzün adı “ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ” şeklinde değiştirilmiştir.

Bölüm kapsamında Elektrik Programı olarak 1. ve 2. öğretim olarak eğitim verilmektedir.

KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI

Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Özel elektrik üretim(HES,Rüzgar Gülü Santralleri, Termik Santraller) –dağıtım A.Ş, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, İletişim ve haberleşme şirketleri,  Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü, Türk hava yolları ve özel hava yolları şirketleri, Otomotiv sektörü,  Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Günümüzde elektriğin kullanılmadığı alan kalmamıştır. Sanayileşme arttıkça elektrik kullanımı yaygınlaşmaktadır.

KAZANILAN DERECE

Elektik Programı Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Elektrik Teknikeri” ünvanı verilir. 

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu Elektrik Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. BölümeTYT puan türünde öğrenci alımı yapılmaktadır. 

- Meslek liselerinin ilgili bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri, yeterli puanı almaları koşulu ile yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bir öğrencinin Elektrik programından mezun olabilmesi için, genel not ortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120 AKTS'likkredi yükünü tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler.

Elektrik programından mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile

Bilgisayar ve KontrolMühendisliği,

Elektrik Mühendisliği,

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği,

Elektronik Mühendisliği,

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,

Enerji Sistemleri Mühendisliği,

Endüstri Mühendisliği,

Fizik,

Havacılık Elektrik ve Elektroniği,

Meteoroloji Mühendisliği,

Telekomünikasyon Mühendisliği,

Uçak Elektrik-Elektronik ve Uzay Mühendisliği  lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Adres
İletişim


Bizi Takip Edin: