Çiftlik Hayvanlarında Deneysel Çalışma

ARAŞTIRMA AMAÇLI ÇİFTLİK HAYVANLARINDA DENEYSEL ÇALIŞMA

Araştırma amaçlı çiftlik hayvanlarında çalışma başvurusunun değerlendirmeye alınabilmesi için, çalışma yerinin Tarım ve Orman Bakanlığınca "DENEYSEL VE DİĞER BİLİMSEL AMAÇLAR İÇİN KULLANILAN HAYVANLARIN REFAH VE KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİK’ kapsamında ruhsatlandırılmış, hayvanların deneysel çalışma, bakım ve tedavilerinin yapılabileceği bir kuruluş olması gereklidir. Eğer çalışma yeri yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılmış bir yer değilse; üretim, bakım ve prosedürler için PROJE BAZLI ÇALIŞMA İZNİNİN alınmış olması gerekmektedir.


Çiftlik hayvanları üzerinde girişim yapan(lar)ın Veteriner Hekim olması gereklidir. (Laboratuvar Hayvanları haricindeki hayvanlarda yapılacak araştırmalarda araştırma ekibinin içerisinde en az bir veteriner hekimin bulunması zorunludur. Bu durumda veteriner hekimin deney hayvanları kullanım sertifikası bulunması gerekli değildir. Ancak Veteriner Hekimler diplomalarını başvuruda sunmalıdır.)

 

-HADYEK BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ! ( TIKLAYINIZ ! Açılan Belgeyi Okuduktan Sonra  Başvuru Aşamasına Geçiniz)

 

Araştırma Amaçlı Çiftlik Hayvanlarında Çalışma Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1.   Balıkesir Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanlığına hitaben yazılmış BAŞVURU DİLEKÇESİ. (1 Adet - Islak İmzalı ELDEN TESLİM ve DİJİTAL ORTAMDA WORD BELGESİ)

2.    HADYEK BAŞVURU FORMU (Tüm sayfaları proje yürütücüsü tarafından paraflanmalıdır.) (1 Adet - Islak İmzalı ELDEN TESLİM ve DİJİTAL ORTAMDA WORD BELGESİ)

4.    Projenin amacına ve temel oluşturan konusuna ilişkin en az 3 adet literatür.  (DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

5.    Sorumlu Yürütücü özgeçmişi. (1 Adet - DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

6.    Canlı hayvan üzerinde girişim yapacak ve başvuru formunda belirtilmiş araştırmacının/ların Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası/ları, Veteriner Hekimlerin Diplomaları. (DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

7.    AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU (Hayvan/Çiftlik sahiplerinden alınmış). (Islak İmzalı ELDEN TESLİM) 

8.    Çalışma yerinin;

      A-      Tarım ve Orman Bakanlığınca Ruhsatlı olduğuna dair belge.(Deney Hayvanı Üretici/Kullanıcı/Tedarikçi Kuruluşlara Mahsus Çalışma İzni Belgesi)  (Islak İmzalı ELDEN TESLİM )

            a-      Çalışma yeri yönetmelik kapsamında ruhsatlı değilse Tarım ve Orman Bakanlığından  alınan  PROJE BAZLI ÇALIŞMA İZNİ BELGESİ.  (Islak İmzalı ELDEN TESLİM) 

      B-       Çalışma yerinin Hayvan Refahı Birimi üyelerinin listesi. (Deney Hayvanı Üretici/Kullanıcı/Tedarikçi Kuruluşlara Mahsus Çalışma İzni Belgesine Sahip Kuruluşlar için)  (Islak İmzalı ELDEN TESLİM)

      C-       Çalışma yerinin yasal temsil yetkilisinden onaylı izin belgesi.  (Islak İmzalı ELDEN TESLİM)

9.    BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ (Proje yürütücüsü tarafından onaylanmış). (1 Adet - Islak İmzalı ELDEN TESLİM ) 

 

ÖNEMLİ: Etik Kuruldan onay alan tüm çalışmalarda, Proje Yürütücüsü her 6 ayın sonunda, PROJE DURUM RAPORU’nu; proje sonlandıktan sonraki 3 ay içinde PROJE SONUÇ RAPORU’nu hazırlayarak etik kurul sekretaryasına teslim etmelidir.

Eğer sahipli klinik hayvanlarında çalışma yürütülüyorsa Sahipli onam formlarının imzalı nüshalarının taranmış halleri de bu raporlar ile birlikte teslim edilmelidir.

 

ETİK KURUL ONAYINI ALMIŞ PROJELER İÇİN GEREKLİ FORMLAR

1-PROJE DEĞİŞİKLİK TALEP FORMU

2-PROJE DURUM RAPORU 

3-PROJE SONUÇ RAPORU 

 

Adres

Balıkesir Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim, Bakım, Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUN-DEHAM) - Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi ( Bigadiç Yolu Üzeri 17. Km ) 10145, BALIKESİR

Bizi Takip Edin: