Sahipli Klinik Hayvanlarında Deneysel Çalışma

ARAŞTIRMA AMAÇLI SAHİPLİ KLİNİK HAYVANLARINDA DENEYSEL ÇALIŞMA

Araştırma amaçlı sahipli hayvanlarda yapılacak olan çalışma başvurusunun değerlendirmeye alınabilmesi için çalışma yerinin Tarım ve Orman Bakanlığınca "DENEYSEL VE DİĞER BİLİMSEL AMAÇLAR İÇİN KULLANILAN HAYVANLARIN REFAH VE KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİK’ kapsamında ruhsatlandırılmış, hayvanların deneysel çalışma, bakım ve tedavilerinin yapılabileceği klinik, ameliyathane ve gerekli yardımcı birimleri bulunan bir kuruluş (Veteriner Fakültelerinin Hayvan Hastaneleri, resmi veya özel veteriner klinikleri) olması gerekmektedir.

Proje yürütücüsü, sorumlu yürütücü veya araştırmacı AYDINLATILMIŞ ONAM FORMUNU klinik çalışma öncesinde hayvan sahibine imzalatmalı; imzalı onam formlarını gelişim ve sonuç raporlarını gönderinceye kadar denetimlerde ibraz etmek üzere muhafaza etmelidir.

Yukarıda belirtilen yönetmeliğin 8. maddesi gereğince deneysel çalışmaların yapıldığı yerde denetlemeleri yapan hayvan refahı birimi üyeleri belgelemelidir.

Canlı hayvan üzerinde girişim yapan(lar)ın Veteriner Hekim olması gereklidir. (Laboratuvar Hayvanları haricindeki hayvanlarda yapılacak araştırmalarda araştırma ekibinin içerisinde en az bir veteriner hekimin bulunması zorunludur. Bu durumda veteriner hekimin deney hayvanları kullanım sertifikası bulunması gerekli değildir. Ancak Veteriner Hekimler diplomalarını başvuruda sunmalıdır.)

--HADYEK BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ! ( TIKLAYINIZ ! Açılan Belgeyi Okuduktan Sonra  Başvuru Aşamasına Geçiniz)

Araştırma Amaçlı Sahipli Hayvanlarda Çalışma Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1.   Balıkesir Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanlığına hitaben yazılmış BAŞVURU DİLEKÇESİ. (1 Adet - Islak İmzalı ELDEN TESLİM ve  DİJİTAL ORTAMDA WORD BELGESİ)

2.   HADYEK BAŞVURU FORMU (1 Adet - Islak İmzalı ELDEN TESLİM ve  DİJİTAL ORTAMDA WORD BELGESİ) (Tüm sayfaları proje yürütücüsü tarafından paraflanmalıdır.)

3.   Projenin amacına ve temel oluşturan konusuna ilişkin en az 3 adet literatür. (DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

4.   Sorumlu Yürütücü özgeçmişi. (1 Adet DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

5.   Canlı hayvan üzerinde girişim yapacak ve başvuru formunda belirtilmiş araştırmacının/ların Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası/ları, Veteriner Hekimlerin Diplomaları. (DİJİTAL ORTAMDA PDF BELGESİ)

6.   AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU (Hayvan sahiplerinden alınmış). (Islak İmzalı ELDEN TESLİM

7.   Hayvan Refahı Birimi üyelerinin listesi (Deney Hayvanı Üretici/Kullanıcı/Tedarikçi Kuruluşlara Mahsus Çalışma İzni Belgesine Sahip Kuruluşlar için). (Islak İmzalı ELDEN TESLİM

8.   Çalışma yerinin yasal temsil yetkilisinden onaylı izin belgesi. (Islak İmzalı ELDEN TESLİM

9.   BAŞVURU DOSYASI KONTROL LİSTESİ  (Proje yöneticisi tarafından onaylanmış). (Islak İmzalı ELDEN TESLİM

ÖNEMLİ: Etik Kuruldan onay alan tüm çalışmalarda, Proje Yürütücüsü her 6 ayın sonunda, PROJE DURUM RAPORU’nu; proje sonlandıktan sonraki 3 ay içinde PROJE SONUÇ RAPORU’nu hazırlayarak etik kurul sekretaryasına teslim etmelidir.

Eğer sahipli klinik hayvanlarında çalışma yürütülüyorsa Sahipli onam formlarının imzalı nüshalarının taranmış halleri de bu raporlar ile birlikte teslim edilmelidir.

ETİK KURUL ONAYINI ALMIŞ PROJELER İÇİN GEREKLİ FORMLAR

1-PROJE DEĞİŞİKLİK TALEP FORMU

2-PROJE DURUM RAPORU

3-PROJE SONUÇ RAPORU