Youth & Body

Youth & Body Gençlik Projesi

Youth and Body Projesi Araştırma Raporuna Ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAU-ULAUM) koordinatörlüğünde, 14-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 7 program ülkesinden 37 gencin katılımıyla Balıkesir'de Youth&Body (Gençlik ve Beden) ismi ile gençlik değişim projesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında Türkiye, İngiltere, Almanya, Litvanya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’dan gençler üniversitemizde buluştu.

Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fahri Çakı tarafından yürütülen projede sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumları olmak üzere İngiltere’den Embrace, Almanya’dan Kids&Co, Litvanya'dan Kauna Kolegija, Romanya'dan University of Oradea, Çek Cumhuriyeti'nden University of Olomouc ve Polonya'dan University of Lodz proje ortağı olarak rol aldı.

Proje, deneysel öğrenme yöntemlerine dayalı olarak uluslararası deneyime sahip BAU-ULAUM personelleri moderatörlüğünde bir dizi atölye çalışmasını ve eğitim faaliyetlerini içerdi. Proje kapsamında, beden imgesi ve memnuniyetsizliği, ideal beden/güzellik anlayışının kültürel temelleri, gençlerin gözüyle beden imgesi/ulusal röportajların sunumu, bedene müdahale pratikleri ve etkileri, güzellik endüstrisi ve medyanın rolü, arkadaş gruplarının ve ailenin rolü, sağlıklı beden ve yemek, gençlerde beden imgesi sorunlarına karşı neler yapılabileceği konuları grup tartışması yöntemi çerçevesinde ele alındı.

Proje kapsamında ayrıca proje yürütücüsü Doç. Dr. Fahri Çakı tarafından 500 Avrupalı genç üzerinde anket çalışması da yürütüldü. 15-25 yaş arası gençler üzerinde uygulanan anketin ön analiz sonuçlarına göre Avrupalı gençler arasında; dış görünüşe önem verenlerin oranı %82,8; kendi bedenini başkalarının bedeniyle kıyaslayanların oranı %54,4; bedeninin bazı özelliklerini değiştirmek isteyenlerin oranı %58,3; dış görünümünü değiştirmek için diyet yapanların oranı %30; kendi bedeniyle ilgili olarak başkalarının ne düşündüklerini önemseyenlerin oranı %52; televizyon, magazine dergileri, internet ve sosyal medyayı moda ve “çekici beden” hakkında önemli bilgi kaynakları olarak görenlerin oranı %42 olarak tespit edildi. Avrupalı gençler arasında beden imajı ve memnuniyetsizliği sorunlarının ciddi derecede yüksek olduğunu gösteren anket sonucu veriler, proje sürecinde katılımcı gençler tarafından değerlendirildi.

Diğer yandan, katılımcılar tarafından kendi ülkelerinde hazırladıkları röportajların sunumu, kendi ülkelerini tanıtıcı kültürel sunumlar, beden imajı üzerine kısa film gösterimleri ve drama çalışmaları da proje çalışması içerisinde gerçekleştirildi. Projenin tamamlanmasıyla katılımcılara YouthPass sertifikaları verildi.

Uluslararasi iliskiler Arastirma ve Uygulama Merkezi Rektörlük Binasi, 5. Kat, Çagis kampüsü, 10145, Balikesir

+90 266 612 1452 +90 266 612 1400 / 101620 - 101621 - 101622
erasmus@balikesir.edu.tr