Program Hakkında

TARİHÇE

Yönetim ve Organizasyon bölümü,  Balıkesir Meslek yüksekokulunun 16 bölümünden birisi  olarak 2002 yılında kurulmuştur. Bölümdeki tek program olan   İşletme Yönetimi  programı ise,  yüksek okulun kurulduğu 1976’ dan bu yana, önce İktisadi ve idari programlar bölümünde 2002 yılından  sonra da yönetim ve organizasyon bölümünde normal öğretim ve ikinci öğretim olarak faaliyet gösteren, en eski programlardan birisidir. Bu gün 1 profesör 1 Dr öğretim üyesi olmak üzere 2 öğretim üyesi ve 3 öğretim görevlisi olmak üzere 5 öğretim elamanı ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğretim elemanlarımızın tümü hem sektörel hem akademik tecrübeye sahiptir.

KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavını (DGS) kazanarak işletme yönetimi hizmetleri programından öğrenci kabul eden lisans programlarına devam edebilir. Ayrıca işletme yönetimi programını bitiren öğrenciler Eğitim Fakültesinin İşletme bölümlerine sınavsız dikey geçiş yaparak lisans derecesi alabilme olanağına da sahiptirler.

İşletme yönetimi programı mezunları,  kamu kuruluşlarında ve işletmelerdeki pazarlama, finans, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, halkla ilişkiler, insan kaynakları, satın alma, vb. alanlarda iş bulabilmektedir.  Ayrıca muhasebe, pazarlama, iletişim, sigortacılık, vb. alanlarda işletme kurarak, yeni istihdam olanakları yaratmaya katkı yapabilmektedirler.

KAZANILAN DERECE

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Yönetim ve Organizasyon Ön Lisans derecesi alırlar. KABUL VE KAYIT KOŞULLARI Balıkesir Üniversitesi İşletme Yönetimi Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puan türünde öğrenci alımı yapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bir öğrencinin İşletme Yönetimi programından mezun olabilmesi için, genel not ortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME - DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkânına sahiptirler. İşletme Yönetimi Programından Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları Aşağıdaki Gibidir:

Bankacılık, Bankacılık ve finans, Bankacılık ve sigortacılık, Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi ve Finans, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik, Muhasebe ve Denetim, Sağlık Yönetimi, Sigortacılık, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sermeye piyasaları ve Portföy Yönetimi.