Hackathon

Hackathon nedir?

En basite indirgemek gerekirse bir kodlama yarışmasıdır. “Hack day”, “Hackfest”, “Code fest”, “Code camp” gibi isimlerle de anılır.Çoğunlukla programcıların,yazılım geliştiricilerinin ve arayüz tasarımcılarının birkaç kişilik gruplar oluşturarak, genellikle 1-2 gün süresince durmadan çalışarak yeni projeler ortaya çıkarttıkları yarışmadır.

Şirketler neden Hackathon düzenler?

Şirketler Hackathon düzenler çünkü, her şirket bu etkinlik sonucu ortaya çıkan ürünü kullanmak ister. Buna en büyük örnek olabilecek şirket ise Facebook’dur. Facebook 3 ayda bir Hackathon düzenler ve sunduğu birçok ürünü bu Hackathonlar sayesinde elde eder.

Tabii ki ortaya ürün koyma isteğinin yanı sıra şirketlerdeki verimli eleman konusuna da Hackathonlar bir nebze olsun çare buluyor diyebiliriz. Şirketler, imkanlarını sunabileceği en iyi yeteneklere sunmak isterler. Hackathonlar sayesinde bu iyi yetenekleri keşfedip, iş ve staj teklifinde bulunabiliyorlar. Aynı şekilde gençler için de kendini gösterme açısından büyük bir fırsat olarak gösterilebilir.

Hackathon’a kimler katılabilir?

Hackathon’a katılma konusunda bir kısıtlama yoktur. Kendini yazılım, programlama, arayüz tasarlama gibi alanların birinde geliştirmiş olan herkes Hackathonlara katılabilir. Eğer Hackathon’u düzenleyen bir şirket ise, katıldığınız Hackathon’da kendinizi göstermek o şirkette çalışma fırsatını yakalamanıza yardımcı olabilir.

Hackathon’a neden katılmalı?

Hackathon’a katılmak için onlarca sebep var. Başka yazılımcılarla ve belki de iş adamlarıyla tanışıp bir yandan da yeni şeyler öğrenerek kendini geliştirmek isteyenler için muhteşem bir etkinlik. Bunun yanı sıra aklınızdaki inovaktif fikirleri hayata geçirme şansını Hackathonlar’da elde edebilirsiniz.

Hackathon’da bir gün nasıl geçer?

Hackathonlar çoğunlukla yarışmanın konusuyla ilgili bilgilendirmeyle başlar.Daha sonra yarışmacılar kişisel alanlarına göre takımlara ayrılırlar.(Zaten bir takım ile beraber gelmişseniz, kendi takımınızla devam edebilirsiniz.)

Daha sonra ise yarışma başlar. Takımlar, kendilerine verilen görev hakkında beyin fırtınası yapmaları ve daha sonra aklındakileri koda dökmeleri gerekir. Bu kısmın süresi her Hackathon’da farklıdır.

Hackathonlar genellikle hackathon’un konusuyla veya odağıyla ilgili sunumlarla başlar. Daha sonra katılımcılar kişisel ilgi ve becerilerine göre takımlara ayrılırlar. (Eğer siz kendi takımınızı kurup katılmışsanız, aynı takımınızla devam edebilirsiniz.)

Daha sonra asıl yarışma başlar. Takımların kendi aralarında verilen görevi tamamlayabilmek için beyin fırtınası yapmaları ve ardından oluşan fikri koda dökmeleri gerekir. Bu kısmın süresi bazen bir gün bazen ise bir hafta kadar sürebilir. Yarışma boyunca düzenleyen firma tarafından yarışmacılara yiyecek içecek ve bazı durumlarda uyku tulumları dağıtılır.

Verilen sürenin sonunda bütün grupların sonuçları jüriye ve diğer katılımcılara bir oturum aracılığıyla sunulur. Günün başarılı işleri, ekran görüntüleri ve ayrıntılı sonuçları içeren bu oturumun sonucunda, açık kaynak kodları için bir yer önerilir ve sunum tamamlanır.

 

Onur Alican

Bilgisayar Mühendisliği

1 thought on “Hackathon”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir