Genel Bilgiler

Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılanmasıyla birlikte kurulmuş Temel Eğitim bölümüne bağlı bir anabilim dalıdır. Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı'na I.Öğretim programına öğrenci alınmaktadır.

Okul Öncesi Eğitimi bölümünde lisans ve lisansüstü derecelerinde eğitim verilmektedir. Lisans programının amacı: ilkokullara bağlı ana sınıfları ve bağımsız anaokullarında görev alacak okul öncesi öğretmeni adaylarına temel bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. Bölümün öncelikli hedefi: öğrencilere yol gösterecek öğretmen adaylarına, güncel bilgileri vermek ve mesleki becerileri kazandırmaktır.

LİSANS PROGRAMI: Lisans programını tamamlayanlar, Okul Öncesi Eğitimi Bölümünde lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Mezunlar, öğretmen olarak görev alabilirler.

YÜKSEK LİSANS PROGRAMI: Yüksek Lisans programını tamamlayanlar, Okul Öncesi Eğitimi Bölümünde Bilim Uzmanı derecesi almaya hak kazanırlar. Okul Öncesi Eğitimi Yüksek Lisans Programından mezun olanlar gerekli yeterlilikleri elde ettiklerinde, Doktora derecelerine devam edebilirler.

ÖZÜLKÜ : Okul öncesi alanda lisans düzeyinde donanımlı ve başarılı mezunlar vermede önde gelen bir bölüm olmak. Özellikle okul öncesi alanda olmak üzere eğitim bilimine katkıda bulunabilecek bilimsel faaliyet, araştırma ve projelerin yürütüldüğü bir bölüm olmak.

ÖZGÖREV : Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi anaokulu ve ana sınıflarında öğretmenlik yapabilecek, çocuk gelişiminin kapsadığı tüm psikolojik ve fizyolojik konularda bilgili, okul öncesi eğitim alanının kültürel ve tarihsel arka planından haberdar, öğretmenlik formasyonu içerisinde yer alan eğitim bilimleri derslerini tamamlamış, okul öncesi eğitimin içerdiği fen, matematik, müzik, görsel sanatlar, drama, beden eğitimi ve oyun gibi derslerin öğretiminde yeterli, anne- baba eğitimi ve rehberlik gibi konularda velileri ve öğrencileri bilgilendirmeye ve yönlendirmeye açık, öğretmenlik mesleğini düzgün yazılı ve sözlü Türkçesi, genel kültür ve tarihsel bilgisi, yabancı dil ve bilgisayar donanımıyla sergileyecek mezunlar yetiştiren bir bölüm olmak.

TARİHÇE ve TANITIM : 2006-2007 Eğitim- Öğretim yılı ile birlikte eğitim öğretime başlayan bölüm, 2010 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 2012 yılından itibaren ikinci öğretime öğrenci alınmaktadır.

Bölümden mezun olan kişiler, anaokullarında Okul Öncesi Öğretmeni olabilecekleri gibi, ilgili alanlarda görev yapabilmektedirler.

ÖĞRENCİ SAYISI : 1. Öğretim :308

ÖĞRETİM ELEMANI SAYISI : 2 Profesör 3 Doçent,  2 Araştırma Görevlisi Dr., 1 Araştırma Görevlisi

Dinkçiler Mah. Soma Cad. Merkez/BALIKESİR

nef@balikesir.edu.tr