Koordinatör Mesajı

Koordinatör Mesajı

Yükseköğretim kurumları toplumun ihtiyacı olan; nitelikli, yetkin ve donamlı insan gücünün ortaya çıkarılması, yürütmüş olduğu bilimsel çalışmalar ile yine toplumun problemlerine ilişkin çözüm önerileri üretilmesine yardımcı olan ve kültürlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan kurumlardır. Kökeni Latince “Universitas” kelimesinden türeyen “üniversite” sözcüğü, ortak çıkarları doğrultusunda bir araya gelmiş özgür ve bağımsız kişilerden oluşan topluluk anlamına gelmektedir. Günümüzde de aynı anlamını korumakla birlikte evrensel değerleri bünyesinde barındıran, toplumun gelişim seyrini daha da yukarı taşımayı amaçlayan, bilim insanları ile öğrencilerden oluşan topluluk olarak ifade etmek mümkündür. Üniversiteler ilk ortaya çıktığı andan itibaren, bulundukları bölgenin entelektüel seviyesini artırmayı, aynı zamanda sosyal ve ekonomik gelişmeyi sürdürmeyi ve kısacası toplumu beraberinde sürüklemeyi amaçlamışlardır.

Günümüzdeki bilgi toplumun getirmiş olduğu hızlı değişimle birlikte, üniversitelerin toplumsal açıdan oynadığı roller de değişmiş, yalnızca bilimsel çalışmaların üretildiği merkezler olmaktan çıkmış, toplumsal verimliliğin ön plana alındığını kurumlar haline gelmiştir. Değişen dünya dinamiklerinin ve artan küresel rekabet sürecinin yüksek öğretim üzerinde de birtakım etkileri söz konusudur. Bu doğrultuda düşünüldüğünde, daha ekonomik, yenilikçi ve toplumsal karşılığı yüksek eğitim uygulamaları ve akademik çalışmalarda verimliliğin, niteliğin ve toplumsal faydanın ön plana çıkarılması gibi hususlar önemli hale gelmiştir. Bu nedenle yüksek öğrenimin temelini oluşturan akademik personelin etkinliği ve verimliliği, üniversitenin kalitesini sürdürebilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Yükseköğretim kurumlarının temel amaçlarından birisi de, öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirebilmek adına günümüzün standartlarına uygun, kaliteli ve etkin eğitim programları yürütmektir. Söz konusu eğitim sürecinde teknik altyapı gereksinimleri kadar, öğrencilerin gelişimi ve başarısı üzerinde büyük etkiye sahip olan akademisyenlerin gelişimine aynı derecede önem verilmesi gerekmektedir. Üniversitelerin donanım bakımından üstün olmasının yanı sıra öğrencilerin başarısı üzerinde büyük bir etkiye sahip olan akademik personelin yetkinliği de önemli bir yere sahiptir. Akademik örgütlerde, akademik personelin akademik gelişimlerine yeterli desteği verilmesi durumunda hem kurum açısından hem de akademik personel açısından ulusal ve uluslararası arenada önemli prestijler sağlayabilir. Bu sayede akademik kurum yüksek kalitede öğrencilerin yetişmesini sağlayacak aynı zamanda araştırma fonlarını ve danışmanlık anlaşmalarının cazibe merkezi haline gelecektir.

Akademik Gelişim Koordinatörlüğünün temel amacı, Üniversitemizin ulusal ve uluslararası etkinliği ve verimliğini artırabilmek, yürütmüş olduğu bilimsel çalışmalarının akademik kalitesini yükseltmek ve Üniversitemizin stratejik hedefleriyle uyumlu politikalar belirleyerek, araştırmacıların ihtiyaç duyacağını alanlarda desteklenmesini sağlamaktır. Bununla birlikte Koordinatörlüğümüz aylık olarak akademik çıktılarımızı izleyip, değerlendirip ve analiz ederek üst yönetimle paylaşmaktadır. Mevcut durum ortaya konulduğu gibi, geleceğe dönük hangi reaksiyonların alınacağı ve hangi iyileştirmelerin yapılacağı ortaya konulmaktadır. Koordinatörlüğümüz bünyesinde yürütülen her süreçte sürekli iyileştirme yaklaşımı benimsenmektedir. Koordinatörlüğümüzün;

  • Akademisyenlerin yenilenmiş eğitim programlarıyla bilgi ve becerilerini sürekli güncel tutması,
  • Akademisyenlerin başarılarını arttırmaları ve günceli yakalayabilme imkânı sunabilmek adına üniversite içerisinde bir öğrenme ortamının oluşturması ve gelişimlerini teşvik edecek imkanlar sunulması,
  • Eğitim, öğretim ve araştırmacı gelişiminin desteklenmesi,
  • Akademik ve idari personelin akademik gelişimlerinin desteklenmesi,
  • Uluslararası saygınlığını arttırmaya yönelik stratejiler geliştirerek, faaliyetlerde bulunulması,
  • Öğrencilere ve personele yönelik doğrudan destek çalışmalarının (çalıştaylar, online kaynaklar, eğitimler, danışmanlık vb.) yürütülmesi,
  • Fakülteler, enstitüler ve diğer destek birimleriyle yakın ve iş birliği içerisinde çalışılması,
  • Akademik gelişimin bütün gerekliliklerinin dikkate alınması,
  • Faaliyetlere ilişkin sonuçlarının sürekli iyileştirilmesi prensibiyle ele alınarak tavsiyede bulunacak raporların hazırlanıp üst yönetimle paylaşılması, koordinatörlüğümüzün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Koordinatörlüğümüz bünyesinde yürütülecek olan çalışmaların üniversitemiz misyonu, vizyonu, temel değerleri ve stratejik hedefleri ile paralellik göstereceği, geleceğe yönelik planlamalarda akademik ve idari personeller ile öğrencilere katkı sağlayacağını ve böylelikle ulusal ve uluslararası platformlarda temsilinde destek olacağını taahhüt ederiz. 

Saygılarımla

Akademik Gelişim Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Okan KOÇ