Eğitimler

     Çalışmalar Kampüs Sağlık Birimlerinde okuyan öğrencilerin staj öncesi İSG Eğitimi çalışmaları, talepte bulunan birimlerin öğrencilerine verilen İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifika Programı, Üniversitemiz personeline yönelik eğitimler, birimlerin kurul, birimlerin acil durum ekipleri eğitimlerini kapsamaktadır.  

     Eğitimler Balıkesir üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Uzaktan Eğitim Merkezi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü işbirliği ile Koordinatörlüğümüz İş Güvenliği Uzmanları tarafından yüz yüze ve  çevrimiçi gerçekleştirilmektedir.

     Eğitimlerimiz en son Aralık 2023 tarihinde Üniversitemiz Akademik ve İdari personeline işyeri tehlike sınıfına göre düzenlenmiştir.

Temel İSG eğitimleri:

Genel konular

a)         Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,

b)         Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,

c)         İşyeri temizliği ve düzeni,

d)         İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar,

            Sağlık konuları

a)         Meslek hastalıklarının sebepleri,

b)         Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,

c)         Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,

d)         İlkyardım,

e)         Tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim,

            Teknik konular

a)         Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,

b)         Elle kaldırma ve taşıma, yüksekte çalışma kuralları

c)         Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,

d)         İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,

e)         Ekranlı araçlarla çalışma,

f)         Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,

g)         İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,

h)         Güvenlik ve sağlık işaretleri,

i)          Kişisel koruyucu donanım kullanımı,

j)          İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,

k)         Tahliye ve kurtarma,

     Diğer konular (Çalışanın yaptığı işe özgü yüksekte çalışma, radyasyon riskinin bulunduğu ortamda çalışma, kaynakla çalışma, özel risk taşıyan ekipman ile çalışma, kanserojen maddelerin yol açtığı olası sağlık riskleri ve benzeri)

Olmak üzere 4 ana başlıktan oluşup eğitimi alacak kişinin mesleğinin tehlike sınıfına göre 8-12-16 saatlik derslerden oluşmaktadır.

Acil Durum Ekiplerinin Eğitimleri: 

-Koruma Ekiplerinin Eğitimi

     İlgili mevzuat gereğince acil durum ekiplerne yönelik "İşyerleri İçin Afet Farkındalık Eğitimi" verilmektedir. Eğitimin ardından tahliye tatbikatı ve toplanma alanı uygulaması gerçekleşmektedir.

-Kurtarma Ekiplerinin Eğitimi

     İlgili mevzuat gereğince acil durum ekiplerne yönelik "İşyerleri İçin Afet Farkındalık Eğitimi" verilmektedir. Eğitimin ardından tahliye tatbikatı ve toplanma alanı uygulaması gerçekleşmektedir.

-Söndürme Ekiplerinin Eğitimi

     İlgili mevzuat gereğince "Yanma-Yangın Nedir Eğitimi", "Yangın Sınıfları ve Söndürme Maddeleri Eğitimi", Yangın Anında Doğru Hareket Tarzı Eğitimi" verilmektedir. Eğitimlerin ardından yangın söndürme tatbikatı yapılmaktadır.

-İlkyardım Ekiplerinin Eğitimi

     İlgili mevzuat gereğince İlkyardım Yönetmeliği esasları baz alınarak genel ilkyardım bilgileri, temel yaşam desteği, OED kullanımı, havayolu tıkanıklığında ilkyardım, bilinç bozukluklarında ilkyardım, kanamalar, şok ve göğüs ağrısında ilkyardım, yaralanmalarda ilkyardım, boğulmalarda ilkyardım, kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım, acil taşıma teknikleri, böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarında ilkyardım, zehirlenmelerde ilkyardım, yanık, donma ve sıcak çarpmalarında ilkyardım, göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım konularının işlendiği 16 saatlik bir eğitim yapılmaktadır.