Hakkımızda

Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi, Balıkesir ve yakın çevresinde bulunan jeomiras (geoheritage) alanlarının belirlenmesi konusunda bilimsel araştırmalar yapmak üzere Balıkesir Üniversitesi bünyesinde 2020 yılının Mayıs ayında kurulmuştur. 

Kurulduğu günden itibaren;

a) Balıkesir ve yakın çevresinde yer alan jeomirasın (Geoheritage) bilimsel araştırmalarını yapmak,

ilgili mevzuat hükümleri kapsamında UNESCO sertifikasyon sürecini ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde planlamak, koordine etmek ve yürütmek.

b) Türkiye’nin UNESCO tescilli jeopark sahalarının niceliğini ve niteliğini artırmaya yönelik her türlü bilimsel ve akademik faaliyetlere katılmak; bu konularda iş birliği ve danışmanlık yapmak.

c) Türkiye’nin zengin jeomirasını ve jeoparklarını yurt içinde ve dışında tanıtmak, yurt dışındaki jeoparklar ile iş birliği yapmak, ortak proje geliştirmek, değişim programları organize etmek.

ç) Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekteki araştırma geliştirme (Ar-Ge) kurumlarıyla jeoparklar ve jeomiras alanında işbirliği yapmak, ortak proje ve faaliyetler gerçekleştirmek.

d) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, jeopark alanında Türkiye’nin ihtiyacı olan insan gücünü temin etmek üzere ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde yurt içi ve yurt dışı lisansüstü eğitim programlarını desteklemek, sertifikalı jeopark uzmanlığı ve rehberliği eğitimleri düzenlemek.

gibi hedeflere ulaşmak için çalışılmaktadır. 

Tüm bu çalışmalar sonucunda belirlenen 11 ayrı mekansal odak noktası ile 45 ayrı jeosit ile ilgili bilimsel rapor hazırlanmış ve İda - Madra Jeoparkı adıyla UNESCO' ya tescil için başvurulmuştur.

2022 yılının Haziran ayı içinde UNESCO tarafından görevlendirilen uzmanlar tarafından jeopark denetimi yapılmıştır. 

Aralık 2022' de İda Madra Jeoparkı, Ulusal Jeopark kategorisine alınmıştır. Böylece Kula - Salihli Küresel UNESCO Jeoparkı ve Zonguldak Kara Elmas Jeoparkı ile beraber Türkiye'nin 3 ulusal jeoparkından birisi haline gelmiştir.