İda Madra Jeoparkı

İDA MADRA JEOPARKI WEB SAYFASI - TIKLAYINIZ

---

İda Madra Jeoparkı Türkiye’nin kuzeybatısında yer alır. Jeopark, Balıkesir ilinin tamamını, Çanakkale ili Ayvacık ve Ezine ilçelerini, İzmir’in Bergama ilçesini kapsamaktadır. Jeopark’ın yüzölçümü yaklaşık 17 bin km2 dir. Saha, hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı bulunan özel bir konuma sahiptir. 

İda Madra Jeoparkı’nda stratigrafik olarak Paleozoik’ten Kuvaterner’e kadar her yaşta formasyon ve bunlara ait kayaç çeşitleri bulunur. Sahanın tektonik açıdan aktif olması neotektonik dönemde yer şekillerinin oluşumunu da etkilemiştir. Sahada Paleozoik döneme ait kayaçlar şist, karışık metamorfik birimler, mermer, kristalize kireçtaşı ile dolomitlerden oluşmaktadır. Jeopark’ta Mesozoik arazisi; ayrılmamış birimler, Jura kireçtaşları, Üst Kretase melanjlı serileri ve filişler ile temsil edilmektedir. Ayrılmamış birimler içerisinde konglomera, kumtaşı, çamurtaşı ve yer yer Permiyen kireçtaşları bulunmaktadır. Tersiyer arazisini oluşturan formasyonlar arasında Paleosen dönemine ait granit, granodiyorit, Neojen volkanik birimleri ve yine Neojen tortul kayaçları bulunmaktadır. Jeopark sahasında en genç oluşuklar Kuvaterner dönemine ait sedimanlardır. Jeopark sınırları içinde çok sayıda ana yer şekli (dağ, plato ve ova) yanında vadi, taraça gibi örnekler de bulunur. Bunun dışında Jeopark genelinde yapısal jeomorfolojik özelliklere ait şekiller, kıyı ve karst topografyasına ait aşındırma ve biriktirme şekilleri, volkan topografyasına ait sahalar da dikkati çekmektedir. İda Madra Jeoparkı’nda madenler ve jeotermal kaynaklar sahanın önemli doğal zenginlikleri arasındadır. Çeşitli jeolojik dönemlerde oluşmuş, karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olan Jeopark sahası, yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Bunların başında bor tuzları ve metalik cevherler (kurşun, demir, altın, gümüş vb.) gelmektedir.

İda Madra Jeoparkı kırsal kesimde yaşayan insanların kendi bölgelerinde bulunan jeolojik, doğal ve kültürel değerler hakkında farkındalık oluşturmayı, kırsal alanları cazip hale getirmeyi amaçlamaktadır. Jeopark sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ettiği gibi bu değerli doğal ve kültürel mirasın daha iyi korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını da sağlayacaktır.

İda Madra Jeoparkı'nın 11 odak noktası ve 45 adet tanımlanmış jeositi bulunmaktadır. Bu odak noktaları ve jeositlerin her biri kendine has özelliklere sahiptir.