Genel Bilgiler

Balıkesir Üniversitesi, Güzel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, Güzel Sanatlar ve Tasarım alanlarında, ülkemizde karşılaşılan ihtiyaçlara yönelik bilimsel araştırmalar yapmak, güzel sanatlar ve tasarım alanlarında danışmanlık yapmak, güzel sanatlar alanını araştırmak, incelemek, tanıtmak, arşivlemek, yetkin ürünler üretmek ve güzel sanatlar  alanlarında eğitim vermek amacı ile kurulmuştur.

Merkezin amacı :

Balıkesir Üniversitesi, Güzel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, sanat disiplininin pratik ve teorik çerçeve alanına giren sanatsal tüm ürünleri ve fiziksel ve dijital mekanlarda sanat disiplinleriyle ilgili araştırma ve arşivleme projelerine dair öncü örnekleri, ulusal ve uluslararası paydaş kurumlarla işbirliği kapsamında tanıtmayı, yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkezimiz, sanat disiplini bilgi ve belge merkezi olarak, arşivleme ve teknik üretim sahalarında sergi, sempozyum, seminer, söyleşi, panel, çalıştay (atölye çalışması) gibi bilimsel etkinlikleri merkez binasında düzenleyerek konusunda uzman araştırmacı ve yöneticilerle ülkemizdeki konuyla ilgilenen ve uzmanlaşan akademisyenleri buluşturmayı, işbirliği geliştirme platformları oluşturmaktır.

Merkez Faaliyet Alanları

Merkez, amaçlarını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan çalışmaları bir bilgi ve belge merkezi yapısı altında toplamak.

b) Sergi, sempozyum, panel, seminer, çalıştay (atölye çalışmaları), kurs ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

c) Sanat ve tasarım çalışmalarını arşivlemek.

ç) Uluslararası güzel sanatlar (sanat ve tasarım) dernekleri, arşivleri, müzeleri ile işbirliği yapmak.

d) Dijital arşiv oluşturmak.

e) Araştırma, inceleme ve uygulama ürünlerini arşivlemek ve bu arşivi her araştırıcının yararlanabileceği bir sisteme bağlamak.

f) Güzel sanatlar ile ilgili yayımlar yapmak.

g) Yazılı, görsel ve elektronik ortamlar vasıtası ile Merkezin çalışmalarını tanıtan ve destekleyen her türlü yayım/yayınlar yapmak.

ğ) Güzel sanatlar ile ilgili yapılmış sergi, çalıştay (atölye çalışmaları), röportaj, filmleri ulaşılabilir kılmak, bunları sergilemek, gösterimini yapmak.

h) Merkezin amaç ve faaliyetlerine yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün; sanat ve tasarım konularındaki problemlerine, ihtiyaçlarına cevap vermek üzere danışmanlık hizmeti yapmak, araştırma yapmak, projeler yürütmek, çözümler üretmek ve önermek.

ı) Tüm dünyadan sanatçı ve araştırmacıların yararlanabileceği bir merkez olmak.

i) Tüm dünyadan sanatçı ve araştırmacıların araştırmalarından beslenen bir merkez olmak.

j) Özel grupların ve engellilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının gelişiminin desteklenmesi için sanatsal programlar düzenlemek.

k) Yurtdışındaki arşiv ve müzelerden sergiler getirmek.

l) Gezici ve geçici sergiler düzenlemek.

m) Üniversitenin tüm enstitü, fakülte, bölüm, yüksekokul ve konservatuvarlarında yürütülen eğitime destek vermek, öğrencilerin alan çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla yerel yönetimlerle ilişki kurmak, organizasyonlar yapmak.

n) Yerel yönetimlerle ve faaliyet alanı ile ilgili olan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmak.

o) Merkezin faaliyetleri için gerekli atölyeleri kurmak ve bunları teçhiz etmek.

ö) Faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gerektiğinde ayrı birimler kurmak veya geçici komisyonlar oluşturmak.

Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR