Balıkesir Üniversitesinden, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a Fahri Doktora Unvanı

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a Fahri Doktora Unvanı tevcih edildi.

BAÜN Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ile Kongre ve Kültür Merkezi Açıldı

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, BAÜN Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ile Kongre ve Kültür Merkezi Açılış Törenine katıldı. BAÜN Kongre ve Kültür Merkezinde; protokol üyeleri, akademik ve idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen programda Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, eğitim-öğretime bu yıl başlayan Hukuk Fakültesi öğrencilerine ilk dersi verdi.  Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Üniversite tarafından tevcih edilen Fahri Doktora Unvanı diploması da BAÜN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş tarafından takdim edildi.

Rektör Prof. Dr. İlter Kuş: Kaliteli Eğitim, Bilim Üretimi ve Şehirle Bütünleşme Temel Görevlerimizdir

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Üniversite olarak; kaliteli eğitim, bilim üretimi ve şehirle bütünleşme olmak üzere üç temel görevi yerine getirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. İlter Kuş bu kapsamda gerçekleştirilen güncel çalışmalarla ilgili detayları paylaştı. Şehirle bütünleşmenin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. İlter Kuş; “Buradaki amacımız, üniversitemizin fiziki imkanlarını şehrimizin kullanımına açmaktır. Ayrıca nitelikli akademik personelimizin kurumlarımıza, belediyelerimize, sanayicimize danışmanlık yapmalarına imkan sağlamaktayız. Bu anlamda, başta Balıkesir Valiliğimizin himayelerinde yürütülen projelerde görev aldık. Büyükşehir Belediyemizle, ilçe belediyelerimizle, kamu kurumlarımızla, Ticaret ve Sanayi Odaları ile yaptığımız protokoller ile ortak çalışmalar çıkarmaya başladık. Eğitim, sağlık, turizm, tarım-hayvancılık, bilim-teknoloji ve spor alanlarında şehrimizle birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BAÜN Teknokentin üniversite-kent-sanayi iş birlikleri bakımından önemli bir görevi yerine getirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, üniversite-şehir bütünleşmesinin önemli ayaklarından birisi olarak da Üniversite Hastanesinin olduğunu vurguladı. Kaliteli 3. Basamak sağlık hizmetinin verilebilmesi için öncelikle Acil Servis, Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. İlter Kuş; “Hastanemizdeki öğretim üyesi sayısını 2 katına, asistan doktor sayımızı 3 katına, hemşire, yardımcı sağlık personeli ve diğer personel sayımızı da 2 katına ulaştırdık. Şimdiki hedefimiz, hastanemizin fiziki olarak büyümesini sağlamak olacaktır. Mevcut hastanemize ilave olarak 100 yataklı ek hastane binamızın ihalesi 2022 yılı başında yapılacak ve fiziki büyümeye de start vermiş olacağız” dedi.

Üniversite olarak tarımsal ve hayvansal üretime de önem verdiklerini dile getiren Prof. Dr. İlter Kuş; Veteriner Fakültesi, Hayvan Hastanesi ve Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi aracılığıyla Balıkesir Hayvancılığında gerek teşhis ve tedavi gerekse ıslah çalışmalarında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

Projeler hakkında güncel bilgileri paylaşarak, Teknokentin ardından, Kongre ve Kültür Merkezi ile Merkez Kütüphanenin de hizmete girdiğini belirten Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, “İstiklal Marşımızın 100. Yılında Merkez Kütüphanemize Milli Şairimizin adını verdik. Bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve saygıyla anıyorum. İlahiyat Fakültesi binamız 2022 yılı Haziran ayında bitmiş olacak. Sağlık Bilimleri Fakültemizin inşaatı 2023 yılı başlarında bitmiş olacak. Kampüs alanımız içinde inşaatı yaklaşık 4 ay önce başlayan Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı 3.000 kişilik kız öğrenci yurdu 2022 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Kampüsümüze yakışan giriş kapılarımız tamamlanma aşamasına gelmiştir. 100 yataklı hastane ek binasının 2022 yılı başında ihalesi yapılacak. Balıkesir Meslek Yüksekokulunun yeni bina ihalesi de 2022 yılı başında yapılacak ve inşaatları başlayacaktır. Üniversitemizde Diş Hekimliği Fakültesinin kurulması için dosyamızı eksiksiz bir şekilde hazırlayarak YÖK Başkanlığımıza sunduk. Bu anlamda, müjdeli bir haberi sabırla bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. İlter Kuş konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Üniversitemize yapılan yatırımlar, açılan fakülteler ve tüm destekler için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Meclis Başkanım sizlere, devlet büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum. Üniversitemize desteklerini esirgemeyen Balıkesir Valimiz Sayın Hasan Şıldak’a, Balıkesir Milletvekillerimiz Sayın Adil Çelik’e, Sayın Belgin Gökçe Uygur’a, Sayın Yavuz Subaşı’na, Sayın Mustafa Canbey’e, Sayın Mutlu Aydemir’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği üzere, ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ anlayışıyla bıkmadan yorulmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Personelimiz ve öğrencilerimizle birlikte milli ve yerli duruş ilkesiyle üniversitemizin, şehrimizin ve ülkemizin kalkınması için çalışacağız.”

Vali Şıldak: “Her 3 Yatırımın da İlimize, Üniversitemizi Hayırlı Olmasını Temenni Ediyorum”

Törende konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da yeni açılan Kongre ve Kültür Merkezi ile Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesinin, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir için hayırlı olması dileklerini paylaştı. Vali Şıldak; “1992 yılında kurulan ve gelişim hızını hiç kaybetmeden ilerlemeye, büyümeye devam eden, bugün de yaklaşık 30 bin öğrenciyle eğitim veren bu güzide eğitim kurumunda 3 etkinliği bir arada gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz Kongre ve Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ve Hukuk Fakültemizin de başlangıcını yapmış bulunuyoruz. Her 3 yatırımın da ilimize, üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyor, bizlere güç ve motivasyon kaynağı olması dileklerimle saygılarımı sunuyorum” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Şentop: “Bilgiyi Üreten Bir Medeniyetin, Kültürün ve İddianın Sahipleriyiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da sözlerine 2021-2022 eğitim-öğretim yılının Balıkesir Üniversitesi ve tüm üniversiteler için hayırlı olması dilekleriyle başladı. Üniversitelerin devletin yüklendiği görevler bakımından ve fiziki imkanlar bakımından çok büyük aşamalar kaydettiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şentop, eğitim-öğretim faaliyeti ve bilgi üretimi bakımından da öğrencilere ve akademisyenlere görevler düştüğünü ifade etti.

Türkiye’de 131’i devlet, 78’i vakıf olmak üzere 209 üniversite bulunduğunu belirten Şentop; “Üniversitelerimizde 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Dünyadaki birçok ülkenin nüfusundan fazla. Aynı şekilde ortaöğretim öğrencilerini de dikkate alırsak Türkiye nüfusunun üçte birinden fazlası öğrenci. Bu aynı zamanda bizim nüfusumuzun genç oluşuna da işaret ediyor. Üniversitelerde mekan olarak da ciddi gelişmeler oluyor. 1993 yılının başında Marmara Üniversitesinde göreve başlamıştım. O tarihlerle bugünleri mukayese edecek olursak başta fiziki mekanlar olmak üzere üniversitelerimizde muazzam gelişmeler var.” dedi.

Sadece Batı coğrafyasında üretilen bilgi ve bilimin tüketicisi ve aktarıcısı olan bir üniversite istemediklerini vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilgiyi üreten, bizzat üreticisi olan bir medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz. Bunun için başlangıç noktası öz güvendir. Birçok alanda bu öz güven eksikliği problemini aştık. Akademik alanda da bunu aştık. Tarihimize baktığımızda üniversite, bilgi üretimi ve ilim hayatı bakımından belli bir dönem dünyada bunun öncülüğünü yapmış bir medeniyetin çocuklarıyız. Dünyadaki ilk üniversite uzun zamandır Batılıların kendisinden önceki dönemleri yok sayan anlayışı sebebiyle Bologna Üniversitesi olarak anlatılırdı. Bologna Üniversitesi 1088 yılında kurulmuştur. Halbuki bugünkü modern üniversite kavramı anlamında yani farklı ilim dallarında bilgi üretimi ve öğretim yapan kurum anlamında ilk üniversite Fas Karaviyyin Üniversitesi 859 yılında kurulmuştur.”

Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, fizik ve metafizik bilimleri bir araya toplayan bütüncül bir ilim anlayışıyla yeni bir ilim paradigmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Günümüzde Türkiye ve yurt dışında çalışan birçok bilim insanının büyük başarılar elde ettiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Başta Aziz Sancar olmak üzere, Kovid-19’a karşı aşı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocalar olmak üzere tıptan fiziğe, astronomiye birçok alanda faaliyet gösteren, öncü olan bilim insanlarımız var. Üniversitelerimizin devletin kendi üzerine düşen görev itibarıyla geniş anlamda fiziki altyapısının gelişmesinin yanında bunun kalitesini artıracak ve içini dolduracak bir anlayışla Türkiye’yi iddialarına ulaştıracak bir yaklaşımla çok daha fazla gayret göstermek gerektiği kanaatindeyim. Üniversitelerimize bu anlamda başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetlerimizin, devlet insanlarının katkıda bulunacağını, her zaman üniversitelerimizin yanında olacağını ifade etmek isterim.”

Başkan Şentop’tan Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler

Prof. Dr. Mustafa Şentop, hukuk öğrencilerine seslenerek; “Hukuk, hayatımızın belli bir döneminde ihtiyaç duyduğumuz bir alan değil. Hukuk esasen bizim yaşadığımız hayatın görünmeyen yüzüdür. Bunu bir madeni paraya benzetecek olursak madeni paranın tura kısmı yaşadığımız hayatın kendisidir. Onun arkası yazı kısmı ise hukuktur. Çoğu zaman hayatın bir yüzünü görüyoruz ancak o madeni para ters döndüğü zaman diğer yüzünü fark eder hale geliyoruz. İşte hukuk da böyle zamanlarda karşımıza çıkıyor ve aslında hayatın bizatihi kendisi olduğunu bize gösteriyor. O bakımdan hukukla ilgili çalışmaları yaşadığımız hayatın dışında ondan kopuk bir teorik alanmış gibi görmek bizi yanıltabilir” şeklinde konuştu

Hukuk alanındaki sorunlar ve maliyetlerin farklı alanlardaki gibi kısa zamanda ortaya çıkmadığını vurgulayan TBMM Başkanı Şentop, “Mesela tıpla ilgili. Bir rahatsızlık varsa bu hastalığın belirtileri kısa sürede ortaya çıkar. Hukukla ilgili problem varsa bu belki 5-10 yıl sonra belki de daha fazla zaman sonra kendisini gösterecektir. Böyle bir zaman sonra da bunun telafisinin zorlukları ortaya çıkacaktır. Yani hukuk, kişisel, toplum ve devlet hayatı bakımından çok önemli ve hayatın her alanında var olan bir düzenlemeler manzumesidir” ifadelerini kullandı.

Şentop, hukuk öğrencilerine kitap önerilerinde de bulunarak “Hukukta daha öğrencilik yıllarından itibaren en küçük bir ayrıntıyı atlamamak çok önemli. Hukuk öğretiminin zor ama disiplinli bir öğretim olduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimize de böyle bir dikkat içinde programlı çalışmayı şimdiden tavsiye ediyorum, daha sonra toparlamakta zorlanırsınız. Hukuk bence sadece bilinçli olarak tercih edilebilir, tesadüfen hukuk fakültesi öğrencisi olunmaz” değerlendirmesini yaptı.

Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, Fahri Doktora Diplomasını Takdim Etti

Konuşmaların ardından Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a Fahri Doktora Diplomasını takdim etti.

Kurdele kesilerek Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi ile Kongre ve Kültür Merkezinin açılışının yapılmasıyla sona eren programda; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekilleri Adil Çelik, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey, Pakize Mutlu Aydemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, protokol üyeleri, daire müdürleri, Rektör Yardımcıları, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler yer aldı.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü