Balıkesir Üniversitesi, Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu Olma Yolunda

Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUNSEM), TS EN ISO/IEC 17024 standartlarında belgelendirme kuruluşu olma yolunda önemli bir adımı daha başarıyla tamamladı.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 14.12.2023 tarihinden itibaren TS EN ISO/IEC 17024/2012 standardına göre Enerji sektöründe; Fotovoltaik, Rüzgar ve Biyogaz güç sistemleri seviye 5 kapsamlarında akredite edilen BAÜN Sürekli Eğitim Merkezi, MYK tarafından görevlendirilen biri Baş Denetçi, diğeri Teknik Uzman olan denetmenler tarafından 7-8 Şubat 2024 tarihlerinde yerinde denetime tabi tutulan BAUNSEM, gerçekleştirilen denetimlerini başarıyla tamamladı.

İki gün boyunca devam eden ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun da yakından takip ettiği denetimlerin açılış toplantısına; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Prof. Dr. Murat Doğdubay ve Prof. Dr. Fatih Satıl ile birlikte, MYK Baş Denetçisi Hüseyin Acır, MYK Teknik Uzmanı Hasan Burak Başar, BAÜNSEM Müdürü Doç. Dr. Hakan Önal, Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Özdoğan Dölçek, ReYou Projesi BAÜN Koordinatörü Doç. Dr. Sabri Bıçakçı, BAÜN Döner Sermaye İşletme Müdürü Osman N. Akgün, MYK Ulusal Yeterliliklerde belirtilen Sınav yapıcı ve karar verici şartlarını sağlayan akademisyenler ile BAUNSEM Personeli katıldı. Sonrasında gerçekleştirilen denetimlerde, Kalite Yönetim Sistemi ve dokümantasyon süreci incelenirken, uygulamalı olarak yapılan sınavlar ve karar verme süreçleri ile performanslar değerlendirildi.

Denetimin ikinci gününün sonunda, yapılan kapanış toplantısında MYK Baş Denetçisi Hüseyin Acır tarafından, yapılan denetimin süreci özetlenirken, eksik ve güçlü yönler ortaya konuldu. Bundan sonraki süreç hakkında bilgilendirmenin de yapıldığı toplantıda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında oluşturulan Meslek Standartları, Ulusal Yeterlilikler ve MYK Belgesinin önemi ile bu yetkilendirmenin başarılı sonuçlanması durumunda kuruma getirileri hakkında bilgiler verildi. Toplantıda üniversite yetkilileri ile birlikte ReYou Projesi Takım Lideri Prof. Dr. Dusan Gvozdenac de değerlendirmelerde bulundu.

Süreç hakkında bilgi veren BAÜNSEM Müdürü Doç. Dr. Hakan Önal, iki gün süren denetimlerin çok zorlu geçtiğini ancak güçlü bir ekip çalışması ve üst yönetimin desteği ile birlikte süreci başarıyla yürüttüklerini belirterek; “Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da denetimleri yerinde izleyerek hem üst yönetimin bu süreçteki desteğini göstermiş hem de BAÜNSEM personeline desteğini sunmuştur. Sayın Rektörümüze bu yaklaşımından dolayı müteşekkirim” şeklinde konuştu. Önal açıklamasında, “Ülkemizde 123’ü devlet, 65’i Vakıf olmak üzere yaklaşık 200 civarında üniversite bulunmaktadır. Buna karşın, MYK tarafından yetkilendirilmiş sadece 10 Üniversite bulunmaktadır ki bunlardan dokuz tanesi aktif olarak MYK kapsamında sınav ve belgelendirme faaliyetleri yapabilmektedir. MYK Portal’da aktif olarak görülen devlet üniversitesi sayısı ise dört tanedir. Bununla birlikte, bizim için oldukça başarılı geçen denetim sürecinden sonra önümüzdeki birkaç haftalık süreçte gerekli bürokratik işlemleri tamamlayabilirsek, Sürekli Eğitim Merkezi olarak Balıkesir Üniversitesinin adını da MYK Portalda, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş, MYK tarafından yetkilendirilmiş bir “Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu” olarak görmeyi ümit ediyoruz. Yetkilendirme sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması ile Balıkesir Üniversitesi, enerji alanında her üç kapsamda birden yetkilendirilmiş tek kuruluş olacaktır. Bunun da başta üniversitemiz olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahip olan şehrimize, kalifiye eleman ihtiyacı olan sektöre ve dolayısıyla ülkemize büyük bir katkı sunacağı kanaatindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü