İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması (YOTA) Eğitimi: Afetlere Karşı Güçlü Okullar İnşa Ediliyor

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Kurumsal Kapasite Geliştirme ve Afetlere Hazırlık Teknik Destek Programı kapsamında, Balıkesir Üniversitesi İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması (YOTA) Eğitimi gerçekleştirildi. TR22/23/TD/0013 proje numarasıyla desteklenmeye hak kazanan projenin yürütücülüğünü Öğr. Gör. Dr. Salih TOSUN üstlendi.

Proje kapsamında, 8 akademisyen, 5 idari memur ve Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'nden 1 Afet birimi yöneticisi ve 5 çalışana YOTA eğitici eğitmenliği, ayrıca 17 öğrenciye YOTA eğitimi verilerek toplamda 35 kişi sertifikalı eğitim almış oldu. Eğitim sürecinde, risk analizi ve risk sınıflandırılması da yapılarak katılımcılara tehlike avı uygulaması gerçekleştirildi.

Afetlere dirençli toplumun oluşturulmasında kritik bir rol oynayan afet eğitimleri, özellikle bireylerin bireysel hazırlıklarının yanı sıra, yaşam alanlarının yapısal ve yapısal olmayan risklerinin azaltılmasını da vurgulamaktadır. Yapısal olmayan hasarlar, depremlerde yapısal donatıların sağlam olmasına rağmen ölümlere, yaralanmalara ve maddi kayıplara yol açabilir. Bu nedenle, Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması (YOTA) eğitimi, bu tür tehlikeler konusunda farkındalığı artırmayı, basit ama etkili önlemleri öğretmeyi ve bireylere cesaret vererek olası tehlikeleri azaltmayı amaçlamaktadır.

Balıkesir Üniversitesi İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun proje kapsamındaki eğitimi, doğrudan yararlanıcı olarak akademisyenleri, idari çalışanları ve il sağlık müdürlüğü afet birimi çalışanlarını içermektedir. Bu eğitimle dolaylı olarak sağlık çalışanları, mevcut ve gelecekteki tüm öğrenciler, eğitimlerin devamlılığı ile afetlere karşı daha hazır ve dirençli olacaklardır. Ayrıca, eğitim kurumu içerisinde yapılan risk analizi ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması, afet öncesi alınan tedbirlerle kurumsal dayanıklılığı artıracak ve afet sonrasında hemen kullanıma açılabilecek fiziksel mekanların oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bu proje, toplumun afet bilinci ve hazırlıklılığını artırarak, gelecekteki olası felaketlerle başa çıkma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, yaptığı bu önemli adımla sadece kendi personelini değil, aynı zamanda bölge halkını da afetlere karşı daha bilinçli ve güçlü hale getirmek için çaba sarf etmektedir.

Adres

Bedrettin Mahallesi Yusuf Kurt Sokak No:16 10770 İvrindi/BALIKESİR

İletişim

0266 456 15 04
ivrindishmyo@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: