İşletmede Mesleki Eğitim Nedir?

İşletmede Mesleki Eğitim Programı nedir?

İşletmede Mesleki Eğitim (İME), uygun koşulları sağlayan öğrencilerin eğitim programlarının son yarıyılını işyerleri/kurumlarda geçirmesini ve böylece öğrenim süresinde aldıkları bilgilere dayalı uygulama becerisi kazanmasını sağlayan programdır. Söz konusu program "Co-op Education" ismiyle dünyanın önde gelen pek çok üniversitesinde uygulanmaktadır.

İşletmede Mesleki Eğitim, eğitim programı öğrencilerinin teorik eğitimlerini yükseköğretim kurumlarında, işletmede veya işletmelerce tesis edilen eğitim birimlerinde, beceri eğitimlerini ise işletmelerde yaptıkları eğitim uygulamalarını kapsamaktadır.

İşletmede Mesleki Eğitim Öğrencisi, ön lisans programlarında; ilgili kurul kararı ile 3.veya 4. yarıyılda İşletmede Mesleki Eğitim dersini almalarına karar verilen ve İşletmede Mesleki Eğitime başlayacağı yarıyıldan önce alması gereken tüm dersleri alarak başarmış ve AGNO’su en az 1.80 veya başarısız olduğu en fazla 1 (bir) dersi bulunan ve AGNO’su en az 1.80 olan öğrenciyi, belirtmektedir.

İşletmede Mesleki Eğitimin esasları

• İşletmede Mesleki Eğitim Akademik Takvime uygun olarak yapılır
  • Akademik birimlerin ilgili kurullarının kararı ile güz veya bahar dönemleri ile Senatonun uygun göreceği dönemlerde İşletmede Mesleki Eğitim dersi açılabilir.
  • Toplam devamsızlık süresi 10 ile sınırlıdır. Mücbir sebepler (salgın ve temaslılık durumu, doğal afet, vs.) nedeni ile alınan sağlık raporları devamsızlık süresi hesabında dikkate alınmaz. Bu süreçte öğrenci idari izinli sayılır.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersi olan Ön Lisans Programlarının öğretim planları dönemlik olarak en az 16 kredi, en fazla 24 kredi olacak şekilde düzenlenir ve son yarıyıl ders planında İşletmede Mesleki Eğitim 5 saat teorik, 22 saat uygulama olacak şekilde düzenlenir.